1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Suflet migdałowy z orzechami

Suflet migdałowy z orzechami

Suflet migdałowy z orzechami na kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
Suflet migdałowy z orzechami na kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Suflet  migdałowy z orzechami to lekki, puszysty deser. Pamiętaj, aby podawać go bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Aby podkreślić wyjątkowy smak sufletu, dodałam do masy odrobinę ekstraktu migdałowego.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sufletu migdałowego:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Rozpuść masło i za pomocą pędzelka posmaruj nim 4 foremki do zapiekania. Obsyp je dokładnie cukrem pudrem.

  • Krok 2

    Żółtka i 30 g cukru ucieraj za pomocą miksera na jasną masę. Zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 3

    Do garnka wlej mleko i dodaj kolejne 30 g cukru. Całość zagotuj, następnie wlej gorące mleko stopniowo do masy z żółtkami i wymieszaj.

  • Krok 4

    Mieszankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Otrzymany krem przełóż do miski, przykryj go szczelnie folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.

  • Krok 5

    W osobnej misce ubij białka z resztą cukru pudru.

  • Krok 6

    Do schłodzonego kremu z żółtek dodaj 1/3 piany z białek i wymieszaj. Dodaj zmielone orzechy, ekstrakt migdałowy i pozostałą część białek.

  • Ekstrakt migdałowy

    Ekstrakt z najszlachetniejszych orzechów świata! Prosto z Maroka! Jego płynna konsystencja doskonale rozprowadza się w ciastach, deserach czy napojach.

    Ekstrakt migdałowy
  • Krok 7

    Masę przelej do foremek, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.

  • Krok 8

    Suflety podawaj bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/suflet-migdalowy-z-orzechami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej