1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Suflet migdałowy z orzechami

Suflet migdałowy z orzechami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Suflet  migdałowy z orzechami to lekki, puszysty deser. Pamiętaj, aby podawać go bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Aby podkreślić wyjątkowy smak sufletu, dodałam do masy odrobinę ekstraktu migdałowego.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Rozpuść masło i za pomocą pędzelka posmaruj nim 4 foremki do zapiekania. Obsyp je dokładnie cukrem pudrem.

  • Krok 2

    Żółtka i 30 g cukru ucieraj za pomocą miksera na jasną masę. Zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 3

    Do garnka wlej mleko i dodaj kolejne 30 g cukru. Całość zagotuj, następnie wlej gorące mleko stopniowo do masy z żółtkami i wymieszaj.

  • Krok 4

    Mieszankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Otrzymany krem przełóż do miski, przykryj go szczelnie folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.

  • Krok 5

    W osobnej misce ubij białka z resztą cukru pudru.

  • Krok 6

    Do schłodzonego kremu z żółtek dodaj 1/3 piany z białek i wymieszaj. Dodaj zmielone orzechy, ekstrakt migdałowy i pozostałą część białek.

  • Krok 7

    Masę przelej do foremek, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.

  • Krok 8

    Suflety podawaj bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej