Ciasto a'la 3bit wegańskie
Wegańskie ciasto a'la 3bit to słodkie samo zdrowie! Dolną warstwę tworzą namoczone w wodzie daktyle, w środku znajdziesz krem a’la budyniowy na bazie kaszy jaglanej ugotowanej na mleku sojowym, a następnie zblendowanej z dojrzałym bananem.🍌 Zaś góra to istny crème della crème- śmietanka z mleka kokosowego i kakao!🥰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie karmelu z daktyli:
-
Krok 1
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw je na co najmniej 10 minut do napęcznienia. Odsącz daktyle, dodaj do nich syrop z agawy i dokładnie zblenduj na jednolitą, kremową masę. Odłóż około 100 g karmelu z daktyli, który później dodasz do kaszy jaglanej.
-
Krok 2
Na dnie formy 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż herbatniki. Rozsmaruj na nich karmel z daktyli i ułoż kolejną warstwę herbatników.
Budyń z kaszy jaglanej:
-
Krok 3
Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i przecedź przez sito. Napój sojowy przelej do garnka i dodaj cukier z wanilią. Do napoju z wanilią dodaj kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
-
Krok 4
Ugotowaną kaszę zblenduj z bananem i z pozostawioną wcześniej częścią karmelu z daktyli.
-
Krok 5
Rozłóż krem jaglany i ułóż kolejną warstwę herbatników.
Przygotowanie śmietanki kokosowej:
-
Krok 6
Schłodzoną śmietankę kokosową przełóż do misy robota kuchennego. Dodaj cukier z wanilią i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji.
-
Krok 7
Ubitą śmietankę rozłóż na herbatnikach.
-
Krok 8
Wierzch posyp kakao i wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/ciasto-ala-3-bit-weganskie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze