1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Ciasto a'la 3bit wegańskie

Ciasto a'la 3bit wegańskie

Ciasto a'la 3 bit wegańskie z budyniem z kaszy jaglanej i karmelem z daktyli posypane kakao, na biało-różowym talerzyku.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Wegańskie ciasto a'la 3bit to słodkie samo zdrowie! Dolną warstwę tworzą namoczone w wodzie daktyle, w środku znajdziesz krem a’la budyniowy na bazie kaszy jaglanej ugotowanej na mleku sojowym, a następnie zblendowanej z dojrzałym bananem.🍌 Zaś góra to istny crème della crème- śmietanka z mleka kokosowego i kakao!🥰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie karmelu z daktyli:

  • Krok 1

    Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw je na co najmniej 10 minut do napęcznienia. Odsącz daktyle, dodaj do nich syrop z agawy i dokładnie zblenduj na jednolitą, kremową masę. Odłóż około 100 g karmelu z daktyli, który później dodasz do kaszy jaglanej.

    Karmel z daktyli zrobiony ze zblendowanych daktyli.
  • Krok 2

    Na dnie formy 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż herbatniki. Rozsmaruj na nich karmel z daktyli i ułoż kolejną warstwę herbatników.

    Wyłożona forma herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowany karmel z daktyli.

Budyń z kaszy jaglanej:

  • Krok 3

    Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i przecedź przez sito. Napój sojowy przelej do garnka i dodaj cukier z wanilią. Do napoju z wanilią dodaj kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

    Przepłukana kasza jaglana w miseczce. W garnku napój z wanilią .
  • Krok 4

    Ugotowaną kaszę zblenduj z bananem i z pozostawioną wcześniej częścią karmelu z daktyli.

    Ugotowana kasza jaglana, banan i karmel z daktyli. Wszystko jest blendowane blenderem Maxomixx firmy Bosch
  • Krok 5

    Rozłóż krem jaglany i ułóż kolejną warstwę herbatników.

    Rozłożony krem jaglany i kolejna warstwa herbatników.

Przygotowanie śmietanki kokosowej:

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę kokosową przełóż do misy robota kuchennego. Dodaj cukier z wanilią i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji.

    Ubijanie śmietanki kokosowej z cukrem z wanilią robotem kuchennym MUM firmy Bosch.
  • Krok 7

    Ubitą śmietankę rozłóż na herbatnikach.

    Ubita śmietanka kokosowa nakładana na herbatniki.
  • Krok 8

    Wierzch posyp kakao i wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny.

    Ciasto a'la 3 bit posypane kakao.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej