Ciasta a'la 3bit wegańskie - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie

Ciasto a'la 3bit wegańskie

Ciasto a'la 3bit wegańskie

  • 01:30
  • 12
  • Łatwy
01:30
12
Łatwy

Wegańskie ciasto a'la 3bit to słodkie samo zdrowie! Dolną warstwę tworzą namoczone w wodzie daktyle, w środku znajdziesz krem a’la budyniowy na bazie kaszy jaglanej ugotowanej na mleku sojowym, a następnie zblendowanej z dojrzałym bananem.🍌 Zaś góra to istny crème della crème- śmietanka z mleka kokosowego i kakao!🥰

Składniki

Przełożenie:
  • 300 g herbatników bez masła i mleka
Karmel z daktyli:
  • 250 g daktyli
  • 70 g syropu z agawy (lub miód)
Budyń z kaszy jaglanej:
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 700 ml napoju sojowego
  • 100 g banana
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
Śmietanka kokosowa:
  • około 230 g śmietanki kokosowej ( z jednej puszki mleka kokosowego)*
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
Wierzch:
  • Ciemne kakao Dr. Oetker
Warto wiedzieć:
  • Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
  • Pamiętaj, że jeżeli wolisz bardziej klasyczną wersję ciasta, to zamiast karmelu z daktyli możesz użyć kajmaku, a budyń z kaszy jaglanej możesz zastąpić budyniem waniliowym. Użyj 2 budyniów waniliowych ugotowanych na 800 ml mleka z dodatkiem 60 g cukru. Do ugotowanego budyniu dodaj 50 g masła i zmiksuj.
Składniki
Przełożenie:
  • 300 g herbatników bez masła i mleka
Karmel z daktyli:
  • 250 g daktyli
  • 70 g syropu z agawy (lub miód)
Budyń z kaszy jaglanej:
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 700 ml napoju sojowego
  • 100 g banana
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
Śmietanka kokosowa:
  • około 230 g śmietanki kokosowej ( z jednej puszki mleka kokosowego)*
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
Wierzch:
  • Ciemne kakao Dr. Oetker
Warto wiedzieć:
  • Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
  • Pamiętaj, że jeżeli wolisz bardziej klasyczną wersję ciasta, to zamiast karmelu z daktyli możesz użyć kajmaku, a budyń z kaszy jaglanej możesz zastąpić budyniem waniliowym. Użyj 2 budyniów waniliowych ugotowanych na 800 ml mleka z dodatkiem 60 g cukru. Do ugotowanego budyniu dodaj 50 g masła i zmiksuj.
Zobacz ten przepis na ws.pl
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
00:40
16
Łatwy
Wegańskie brownie
Wszystkiego słodkiego
00:05
3
Łatwy
Zakwas na chleb
Wszystkiego słodkiego
05:00
10
Średni
Wegański tort zimowy