Ciasta a'la 3bit wegańskie - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie

Ciasto a'la 3bit wegańskie

Ciasto a'la 3 bit wegańskie z budyniem z kaszy jaglanej i karmelem z daktyli posypane kakao, na biało-różowym talerzyku.

Ciasto a'la 3bit wegańskie

  • 01:30
  • 12
  • Łatwy
01:30
12
Łatwy

Wegańskie ciasto a'la 3bit to słodkie samo zdrowie! Dolną warstwę tworzą namoczone w wodzie daktyle, w środku znajdziesz krem a’la budyniowy na bazie kaszy jaglanej ugotowanej na mleku sojowym, a następnie zblendowanej z dojrzałym bananem.🍌 Zaś góra to istny crème della crème- śmietanka z mleka kokosowego i kakao!🥰

Składniki

Przełożenie:
  • 300 g herbatników bez masła i mleka
Karmel z daktyli:
  • 250 g daktyli
  • 70 g syropu z agawy (lub miód)
Budyń z kaszy jaglanej:
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 700 ml napoju sojowego
  • 100 g banana
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
Śmietanka kokosowa:
  • około 230 g śmietanki kokosowej ( z jednej puszki mleka kokosowego)*
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
Wierzch:
  • Ciemne kakao Dr. Oetker
Warto wiedzieć:
  • Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
  • Pamiętaj, że jeżeli wolisz bardziej klasyczną wersję ciasta, to zamiast karmelu z daktyli możesz użyć kajmaku, a budyń z kaszy jaglanej możesz zastąpić budyniem waniliowym. Użyj 2 budyniów waniliowych ugotowanych na 800 ml mleka z dodatkiem 60 g cukru. Do ugotowanego budyniu dodaj 50 g masła i zmiksuj.
Wskazówki

Karmel z daktyli:

Krok 1

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw je na co najmniej 10 minut do napęcznienia. Odsącz daktyle, dodaj do nich syrop z agawy i dokładnie zblenduj na jednolitą, kremową masę. Odłóż około 100 g karmelu z daktyli, który później dodasz do kaszy jaglanej.

Karmel z daktyli zrobiony ze zblendowanych daktyli.
Krok 2

Na dnie formy 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż herbatniki. Rozsmaruj na nich karmel z daktyli i ułoż kolejną warstwę herbatników.

Wyłożona forma herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowany karmel z daktyli.

Budyń z kaszy jaglanej:

Krok 3

Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i przecedź przez sito. Napój sojowy przelej do garnka i dodaj cukier z wanilią. Do napojuC z wanilią dodaj kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Przepłukana kasza jaglana w miseczce. W garnku napój z wanilią .
Krok 4

Ugotowaną kaszę zblenduj z bananem i z pozostawioną wcześniej częścią karmelu z daktyli.

Ugotowana kasza jaglana, banan i karmel z daktyli. Wszystko jest blendowane blenderem Maxomixx firmy Bosch
Krok 5

Rozłóż krem jaglany i ułóż kolejną warstwę herbatników.

Rozłożony krem jaglany i kolejna warstwa herbatników.

Śmietanka kokosowa:

Krok 6

Schłodzoną śmietankę kokosową przełóż do misy robota kuchennego. Dodaj cukier z wanilią i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji.

Ubijanie śmietanki kokosowej z cukrem z wanilią robotem kuchennym MUM firmy Bosch.
Krok 7

Ubitą śmietankę rozłóż na herbatnikach.

Ubita śmietanka kokosowa nakładana na herbatniki.
Krok 8

Wierzch posyp kakao i wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny.

Ciasto a'la 3 bit posypane kakao.
Składniki
Przełożenie:
  • 300 g herbatników bez masła i mleka
Karmel z daktyli:
  • 250 g daktyli
  • 70 g syropu z agawy (lub miód)
Budyń z kaszy jaglanej:
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 700 ml napoju sojowego
  • 100 g banana
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
Śmietanka kokosowa:
  • około 230 g śmietanki kokosowej ( z jednej puszki mleka kokosowego)*
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
Wierzch:
  • Ciemne kakao Dr. Oetker
Warto wiedzieć:
  • Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
  • Pamiętaj, że jeżeli wolisz bardziej klasyczną wersję ciasta, to zamiast karmelu z daktyli możesz użyć kajmaku, a budyń z kaszy jaglanej możesz zastąpić budyniem waniliowym. Użyj 2 budyniów waniliowych ugotowanych na 800 ml mleka z dodatkiem 60 g cukru. Do ugotowanego budyniu dodaj 50 g masła i zmiksuj.
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie