Pierniczki-najlepszy przepis

Najlepszy przepis na pierniczki, który od lat znajduje się w moim pieczeniowym notesie. Pierniczki są pyszne, łatwe w przygotowaniu i w dodatku idealnie nadają się do dekorowania. W innych postach znajdziesz inspiracje jak je udekorować. Koniecznie wypróbuj!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na pierniczki:
-
Krok 1
Miód i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu, następnie odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Dodaj mąki, cukier puder, jajko, sodę, przyprawę korzenną i dokładnie zagnieć ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około pół godziny do schłodzenia.
-
Krok 3
Ciasto wałkuj na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Foremką wycinaj pierniczki (jeśli chcesz zawieszać pierniczki na choince czy innych ozdobach, pamiętaj o zrobieniu dziurki przed pieczeniem – najlepiej przy pomocy słomki). Pierniczki przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Krok 4
Pierniczki piecz około 8-10 minut w temperaturze 180˚C. Po upieczeniu odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze