Czym jest Ghee i czy jest to to samo co masło klarowane? I dlaczego warto go używać? Sprawdź jak je samodzielnie przygotować. Przeczytaj o jego zaletach i włącz na stałe do swojej codziennej diety.
Masło klarowane w kuchni hinduskiej, ajurwedyjskiej i wśród joginów na całym świecie nazywane jest ghee. Ghee to masło oczyszczone, powstałe poprzez powolne gotowanie masła i dzięki temu wyodrębnienie warstwy substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło). Dzięki temu procesowi otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz, którego możemy używać do wszelkich celów kulinarnych. Ghee ma bardziej wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak niż masło, z lekko orzechową nutą. Potrawy zawdzięczają ghee wyjątkowy smak i aromat oraz podniesiona jest ich wartość odżywcza. Masło klarowane najbardziej popularne i powszechnie stosowane jest w kuchni południowoazjatyckiej i bliskowschodniej.
Superfoods – masło klarowane
Podczas gdy ghee istnieje już od dłuższego czasu, ostatnio coraz częściej pojawia się jako produkt trendowy na liście „zdrowej żywność”. Dlaczego Ghee jest reklamowany jako zdrowa żywność i zyskuje tak dużą popularność? W obecnych czasach masło klarowane zdobyło nową sławę dzięki procesowi odzyskania całego tłuszczu. Ludzie wybierają produkty spożywcze coraz świadomiej i coraz chętniej akceptują w swej diecie pokarmy pełnotłuste, nieprzetworzone, zwłaszcza produkty mleczne. Zauważalny jest również trend zainteresowania części społeczeństwa pradawną żywnością, powrotem do źródeł. Ghee odgrywało również znaczącą rolę w starożytnych praktykach leczniczych, a w Indiach do dziś leczy się niektóre przypadłości za jego pomocą. Współcześni naukowcy, w swoich badaniach, potwierdzają prozdrowotne właściwości masła klarowanego. Ghee działa łagodząco na układ trawienny, przyśpiesza gojenie ran i wszelkich żołądkowo-jelitowych stanów zapalnych. Nie ma negatywnego wpływu na poziomu złego cholesterolu we krwi. Masło klarowane zawiera kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwnowotworowych. Wzmacnia organizm, ponieważ podnosi w organizmie poziom substancji przeciwwirusowej zwanej interferonem. Poprawia wchłanianie oraz odżywczą wartość pożywienia. Wspiera funkcje odnowy fizycznej, a nawet mentalnej naszych organizmów. Ghee można je przechowywać przez kilka tygodni, co istotne - nawet nie trzymane w lodówce. Jest czyste, pozbawione substancji stałych (zanieczyszczeń), więc nie jełczeje. Doskonałe dla całej rodziny, od niemowlaków po seniorów. Dodaję je do zup, warzyw, kasz, ryb i makaronów. Produkt zdecydowanie z grupy superfoods.
Sprawdź nasze przepisy z wykorzystaniem masła klarowanego!
Jak zrobić w domu masło klarowane?
Masło klarowane przygotowujemy ze świeżego, dobrej jakości niesolonego masła. Rozpuszczamy je w suchym garnku o grubym dnie, na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi i lekko zagotuje, na wierzchu pojawi się piana. Szybko redukujemy ogień do minimum (nie można go gotować i podgrzewać do zbyt wysokiej temperatury!) i gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Łyżką – najlepiej drewnianą – zbieramy to, co wypłynęło na powierzchnię. To są właśnie zanieczyszczenia (tzw. szumowina), których chcemy się pozbyć. Istotne jest, by uważać, żeby nie przypalić masła. • 1/2 kg masła gotujemy 15 minut • 1 kg masła gotujemy 30 min Gotowe masło klarowane jest przezroczyste i ma złoty kolor. Dodatkowo, można je przelać przez gazę, aby pozbyć się ciemnych, stałych substancji, które osiadły na dnia garnka. Innym sposobem jest odstawienie masła na chwilę, a gdy zanieczyszczenia opadną na dno, delikatnie przelewamy czyste masło do szklanego lub ceramicznego naczynia. Uwaga! Masła nie przykrywamy, dopóki nie ochłodzi się do temperatury pokojowej. Ghee odstawione w chłodne miejsce stężeje. Z 1 kg masła otrzymamy ok 0,8 kg masła klarowanego.
Zobacz również:
Superfoods: Physalis, czyli złote jagody
Superfoods: Awokado - tajemniczy składnik fit deserów
Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/superfoods-ghee-znane-nieznane-maslo-klarowane |
Komentarze