Awokado, miękki, delikatny w swej konsystencji zielony owoc to idealny dodatek do fit deserów – musów i serników. Dowiedz się więcej o jego zaletach.
Zastanawiacie się dlaczego coraz częściej szefowie kuchni oraz cukiernicy tworzą desery z awokado? Istnieje kilka powodów, dla których awokado dobrze komponuje się ze słodkimi smakołykami, ale głównym czynnikiem jest jego kremowa konsystencja. Awokado można ubijać, tworząc teksturę przypominającą gęstą śmietanę lub masło. Jest to idealny składnik do delikatnych deserów. Innym powodem dla którego warto do swojej codziennej diety włączyć awokado, są jego prozdrowotne właściwości. Jeśli jest stosowany jako substytut śmietany lub masła, awokado oferuje wyższą zawartość „dobrych tłuszczów” niż tradycyjny produkt mleczny. Poprzez wyeliminowanie nabiału z przepisów i zamienienie ich awokado - powstałe desery stają się idealne dla osób stosujących dietę wegańską lub roślinną. To połączenie powyższych właściwości sprawia, że przystawki, dania i finalnie desery z awokado pojawiają się wszędzie, od naszych domów po najlepsze restauracje świata.
Awokado – owoc na miarę Superfoods
Awokado to daleki kuzyn gruszki. Jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, ale jego miąższ bogaty jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy ciała. Zawarta w awokado duża ilość potasu dotlenia mózg, poprawia koncentrację i procesy myślowe oraz obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem zmniejszając ryzyko udaru mózgu. Podobnie właściwości ma tyrozyna, – aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku, której awokado ma więcej niż mleko krowie. Badania naukowe wykazują, że spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera oraz obniża poziom z lego cholesterolu. Co ciekawe, miąższ awokado - od zarania dziejów – uznawano za skuteczny afrodyzjak. Liście i korę rośliny stosowano w leczeniu gorączki, chorób kobiecych i wielu innych dolegliwości. Owoce ceniono zaś za maślaną konsystencję, smak i walory odżywcze.
Awokado w deserach
Trend deserów na bazie awokado rozwinął się w sposób nietypowy. Wszystko zaczęło się od mediów społecznościowych - za sprawą blogerów piszących o zdrowym stylu życia i tworzących fit przepisy kulinarne. To oni jako pierwsi – na szerszą skalę zastąpili nabiał właśnie poprzez awokado przygotowując musy i serniki. A mus, którego kluczowymi składnikami są awokado i kakao, to teraz jeden z najpopularniejszych deserów w restauracjach. Awokado doceniane jest również w lodach, za sprawą swojej odpowiednio kremowej tekstury i konsystencji.
Poznaj nasze przepisy, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia 🧁
Jakie wybrać awokado?
Owoc awokado do ciast i deserów powinien być idealnie dojrzały. Do deserów najlepsza jest odmiana hass, która charakteryzuje się chropowatą, czarną skórką, a jej miąższ jest wyjątkowo kremowy i delikatny. W dojrzałych sztukach z łatwością odchodzi on od skorupki i smakuje wybornie. Kupując awokado należy wybrać to lekko miękkie, a nie miękkie bardzo - wtedy owoc jest przejrzały. Sprawdźmy też owoc od spodu, czy nie jest przegnity. Jeżeli chcemy, by awokado dłużej zachowało swoją świeżość lub nie dojrzało jeszcze bardziej – przechowujmy je w lodówce. Natomiast jeżeli kupiliśmy niedojrzały owoc, włóżmy je do siateczki i zostawiamy na wierzchu na noc. Desery powstałe na bazie awokado są zdrowsze, zdecydowanie mniej kaloryczne i nie ustępują walorami smakowymi tym, powstałym w sposób tradycyjny. Dlatego jest to owoc idealny – pozwalający na małe grzeszki, gdy mamy ochotę na słodki deser.
Zobacz również:
Superfoods: Physalis, czyli złote jagody
Superfoods: Ghee - znane, nieznane masło klarowane
Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/superfoods-awokado-tajemniczy-skladnik-fit-deserow |
Komentarze