Święto Dziękczynienia – poznaj jego tradycję i zwyczaje

Święto Dziękczynienia – poznaj jego tradycję i zwyczaje

Opublikowano:

W ostatni czwartek listopada wszyscy Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia. To jednak nie tylko dzień indyka, lecz także cała masa słodkich inspiracji do wykorzystania.

Tradycja Święta Dziękczynienia ma prawie 400 lat. W 1620 roku do Plymouth, miejscowości znajdującej się w dzisiejszym stanie Massachusetts, dotarli pielgrzymi, członkowie anglikańskiego kościoła separastycznego, którzy uciekli z Anglii przed prześladowaniami. W Ameryce byli wolni, ale bardzo ciężko było im przetrwać pierwszą, srogą zimę. Pomogli im w tym Indianie z plemienia Wampanoagów, przyzwyczajeni do mrozu i wprawieni w polowaniach. Rok później Indianie i pielgrzymi zasiedli do wspólnej kolacji dożynkowej, na której świętowali udane zbiory, jedząc między innymi indyka, ponieważ na tych terenach pełno było wówczas dzikich ptaków, oraz dynię i kukurydzę, warzywa nieznane powszechnie w Europie. W 1863 roku Abraham Lincoln ogłosił Święto Dziękczynienia świętem narodowym. Od tamtego czasu rok w rok Amerykanie spotykają się przy stole w ostatni czwartek listopada, także na znak szacunku dla patriotycznych wartości. Wielopokoleniowe rodziny zjeżdżają się z całego terytorium Stanów Zjednoczonych, by być razem. Jak dziś wygląda typowe amerykańskie Święto Dziękczynienia? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w poniższym tekście.

Co się je w Święto Dziękczynienia?

Główną rolę na stole odgrywa tego dnia pieczony indyk 🦃. Amerykanie zjadają ich co roku 46 milionów sztuk, jesienią działa również specjalna infolinia, która odpowiada na wszelkie pytania związane z pieczeniem indyka – odbiera ona wówczas 100 tysięcy telefonów rocznie ☎️. Gdy indyk jest już gotowy, wielkie złociste ptaszysko zaczyna kroić ojciec rodziny. Obok indyka pojawia się masa dodatków, m.in. zapiekanka ze słodkich ziemniaków z piankami marshmallow na wierzchu, chleb kukurydziany, nadzienie chlebowe z żurawiną i orzechami – częścią napełnia się ptaka, a pozostałe nadzienie zapieka w foremce, brukselka z boczkiem, zielona fasolka czy sos żurawinowy. Uczta zaczyna się po południu i trwa do późnego wieczora, przerywana oglądaniem meczu footballu lub uroczystej parady w telewizji. To moment bliskości dla całej rodziny. Chociażby dlatego warto spróbować przenieść to święto na polski grunt – każda okazja do spędzenia czasu z bliskimi jest dobra, a i powody do wdzięczności zawsze się znajdą.

Desery na Święto Dziękczynienia

Indyk to jednak nie wszystko. Równie ważną częścią kolacji są desery, na które dobrze zostawić sobie w żołądku nieco miejsca. To zwykle tarty i placki, tzw. paje na kruchym cieście. Nie ma Święta Dziękczynienia bez korzennej tarty dyniowej, podawanej z cynamonową bitą śmietaną lub kremem z mascarpone. Podobny placek można upiec z puree ze słodkich ziemniaków. Kolejną propozycją jest pecan pie, tarta z orzechami pekan i nadzieniem czekoladowym lub takim przygotowanym z brązowego cukru, jajek, śmietanki i złocistego syropu. Na dziękczynnym stole często pojawia się także placek jabłkowy o wysokich brzegach, przykryty arkuszem kruchego ciasta i ozdobiony dekoracyjnymi listkami czy innymi jesiennymi symbolami z ciasta.

Zobacz wyjatkowy przepis na kremowa tartę z batatami ❤️

 

Oprócz placków podczas Święta Dziękczynienia na stole znajdują się także inne desery. Ich motywem przewodnim są jesienne smaki – dynia, orzechy, żurawina, przyprawy korzenne, czekolada, karmel. Mogą także zawierać rozgrzewające brandy czy inne rodzaje alkoholu. Przygotowując kolację inspirowaną Świętem Dziękczynienia możemy przygotować np. dyniowe tiramisu, pudding z chałki z dulce de leche i orzechami czy dyniowy mus z brandy. Pysznie sprawdzą się także smażone ciastka – nieduże pączki z cydrem i cynamonowym cukrem czy churros z czekoladą.

Amerykanie lubią łączyć smak słodki ze słonym i składniki pozornie do siebie nie pasujące, ale razem smakujące doskonale. Idąc ich śladem spróbujmy więc zrobić kruchy placek z jabłkami, a do ciasta na wierzch wgniećmy trochę tartego cheddara. Z kolei tartę czekoladową czy karmelową można udekorować solonymi precelkami, które dodadzą chrupkości.

Przygotuj tartaletki z kremem krówkowym i preclami 🥨!

Smaki Święta Niepodległości idealnie wpasowują się w polską jesień 🍂. Są kojące, sycące i mogą urozmaicić standardowy kuchenny repertuar. Jeśli znudziła Wam się zwykła szarlotka i bułeczki cynamonowe, dajcie im szansę!

Zobacz tę inspirację na ws.pl
Zobacz nasze przepisy