1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym to tradycyjny, hiszpański smakołyk. Stanowi on ciekawą odmianę dla popularnych faworków i pączków. :) Leciutkie, chrupiace churros świetnie smakują z sosem czekoladowo-pomarańczowym. Polecam! Wypróbuj mój przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Churros:

  • Krok 1

    W garnku zagotuj wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli.

  • Krok 2

    Do gotującego się płynu wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, ciągle podgrzewając.

  • Krok 3

    Gdy masa będzie już gładka i zacznie odchodzić od ścianek, ściągnij garnek z palnika i miksując dodawaj stopniowo po jednym jajku.

  • Krok 4

    Przełóź ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki.

  • Krok 5

    Rozgrzej olej do temperatury 170 -180°C i wyciskaj bezpośrednio do oleju około 10 cm kawałki ciasta, odcinając końce ciasta nożyczkami.

  • Krok 6

    Gotowe churros układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Sos czekoladowo-pomarańczowy:

  • Krok 7

    Czekoladę mleczną i gorzką drobno posiekaj.

  • Krok 8

    Śmietankę i cukier ze skórką pomarańczową umieść w garnku i zagotuj

  • Krok 9

    Gorącą śmietanką zalej czekoladę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 10

    Churros delikatnie oprósz cukrem pudrem i podawaj z ciepłym sosem czekoladowym.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej