Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym to tradycyjny, hiszpański smakołyk. Stanowi on ciekawą odmianę dla popularnych faworków i pączków. :) Leciutkie, chrupiace churros świetnie smakują z sosem czekoladowo-pomarańczowym. Polecam! Wypróbuj mój przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Churros:
-
Krok 1
W garnku zagotuj wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli.
-
Krok 2
Do gotującego się płynu wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, ciągle podgrzewając.
-
Krok 3
Gdy masa będzie już gładka i zacznie odchodzić od ścianek, ściągnij garnek z palnika i miksując dodawaj stopniowo po jednym jajku.
-
Krok 4
Przełóź ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki.
-
Krok 5
Rozgrzej olej do temperatury 170 -180°C i wyciskaj bezpośrednio do oleju około 10 cm kawałki ciasta, odcinając końce ciasta nożyczkami.
-
Krok 6
Gotowe churros układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos czekoladowo-pomarańczowy:
-
Krok 7
Czekoladę mleczną i gorzką drobno posiekaj.
-
Krok 8
Śmietankę i cukier ze skórką pomarańczową umieść w garnku i zagotuj
-
Krok 9
Gorącą śmietanką zalej czekoladę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 10
Churros delikatnie oprósz cukrem pudrem i podawaj z ciepłym sosem czekoladowym.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze