1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić idealną galaretkę? Porady i wskazówki

Jak zrobić idealną galaretkę? Porady i wskazówki

Zaktualizowano:

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie galaretki nie powinno przysporzyć żadnych kłopotów. A jednak, zwłaszcza w pośpiechu i nieuwadze, łatwo jest popełnić niewielkie błędy, przez które ciasto czy deser z galaretką nie będą już tak idealne, jak nam się to wymarzyło.

Zobacz, co zrobić, kiedy goni Cię czas i potrzebujesz, aby galaretka jak najszybciej stężała, a także jak poradzić sobie z drobnymi błędami podczas przygotowania galaretki.


Jak sprawić, żeby galaretka szybciej stężała?

Chociaż galaretka i ciasta na zimno z jej wykorzystaniem to najczęściej szybkie, nie wymagające czasu przepisy, najdłużej zawsze trwa tężenie galaretki rozpuszczonej w gorącej wodzie. Co zrobić, żeby galaretka szybciej tężała?

  • Jak schłodzić galaretkę?

    Wystarczy, że naczynie z rozpuszczoną galaretką umieścisz np. w misce wypełnionej zimną wodą (możesz także wstawić naczynie do zlewu wypełnionego zimną wodą). Aby jeszcze bardziej przyspieszyć schładzanie, do wody dorzuć kostki lodu.

     

    *Możesz też rozpuścić galaretkę w minimalnej ilości wrzątku (około 300-350 ml), a następnie uzupełnić naczynie zimną wodą. 


Jak się pozbyć piany na galaretce?

Zdarza się, że w pośpiechu mieszamy galaretkę "na szybkich obrotach" - chcemy otrzymać klarowny płyn w jak najkrótszym czasie. W takiej sytuacji na powierzchni naczynia pojawi się mało estetyczna pianka, która po stężeniu zepsuje wygląd naszego deseru. Podobnie stanie się w sytuacji, kiedy mieszamy galaretkę rózgą kuchenną. Co zrobić, żeby pozbyć się tej pianki?

  • Jak usunąć piankę z galaretki?

    Aby pozbyć się piany z powierzchni galaretki, wystarczy przelać ją przez sitko. Najlepiej użyć do tego gęstego sitka, o jak najmniejszych oczkach i powoli przelewać galaretkę do czystego naczynia.


Kiedy dodać owoce do galaretki?

Świeże owoce dodajemy zawsze do całkowicie ostudzonej galaretki, aby zachowały swój kształt i nie zamieniły się w mało apetyczną papkę. A jak w przypadku mrożonych owoców? 

  • Czy można dodać mrożone owoce do galaretki?

    Spokojnie możecie dodać je (bez wcześniejszego rozmrażania) do letniej, lekko przestudzonej galaretki. Niska temperatura zamrożonych owoców sprawi, że galaretka niemal od razu zacznie tężeć i bedzie gotowa do wylania na ciasto czy deser.


Co zrobić, kiedy galaretka za szybko stężeje?

Jeśli zagapisz się, zapomnisz, a galaretka zbyt szybko zacznie tężeć i nie będzie już lekko płynna, możesz delikatnie podgrzać ją np. w mikrofalówce. Możesz też wylać taką tężejącą galaretkę na ciasto i... skorzystać z naszej rady!⬇️

  • Krok 1

    Metalową łyżkę zanurz we wrzątku/gorącej wodzie. Otrzyj łyżkę ręcznikiem papierowym i wygładź powierzchnię galaretki na cieście. Ponownie zamocz we wrzątku i powtarzaj czynność do momentu, kiedy całe ciasto będzie idealnie gładkie!

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-idealna-galaretke-porady-i-wskazowki

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej