1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Truskawkowa zebra - sernik bez pieczenia

Truskawkowa zebra - sernik bez pieczenia

Kawałek sernika bez pieczenia truskawkowa zebra z musem truskawkowym - przepis Wszystkiego Słodkiego
Kawałek sernika bez pieczenia truskawkowa zebra z musem truskawkowym - przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik na zimno truskawkowa zebra – wakacyjne ciasto bez pieczenia 🦓🍓

Słońce praży od samego rana, leżak kusi, a Ty marzysz o czymś słodkim, zimnym i… zjawiskowym? Daj się skusić na truskawkową zebrę – sernik bez pieczenia, który wygląda jak dzieło sztuki, smakuje jak lipcowe popołudnie i pojawia się w mgnieniu oka!

Pasiasta jak wakacyjne bikini i owocowa jak koszyk pełen dobra z ulubionego ryneczku – ta zebra to królowa letnich deserów. Idealna na imprezę w ogrodzie, piknik w parku albo solo do hamaka. Idealny na upalne dni, gdy chcesz zachwycić gości (albo samą siebie!) czymś pysznym i prostym.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z ciasteczek:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz w malakserze. Następnie dodaj miękkie, lekko rozpuszczone masło i ponownie zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Na blacie kuchennym pokruszone ciasteczka w malakserze. Obok opakowanie masła oraz miękkie masło w miseczce.
  • Krok 2

    Masę przełóż na spód i boki tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boki możesz wyłożyć folią rantową).

    Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

    Spód z ciasteczek w formie.

Masa truskawkowa:

  • Krok 3

    We wrzątku rozpuść galaretki.

    Dwie galaretki o smaku truskawkowym.
  • Krok 4

    Usuń szypułki i zblenduj truskawki.

    Pokrojone truskawki w miseczce. A obok blender ręczny.
  • Krok 5

    Wymieszaj zblendowane truskawki z galaretką i odstaw.

    Rozmieszany mus truskawkowy z galaretką w miseczce.

Masa śmietankowo-waniliowa:

  • Krok 6

    Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.

    Opakowanie żelatyny na blacie kuchennym, a obok żelatyna namoczona w miseczce.
  • Krok 7

    Zmiksuj jogurt ze śmietanką, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

    W misie jogurt ze śmietanką. Obok cukier puder i ekstrakt.
  • Krok 8

    Napęczniałą żelatynę podgrzej do rozpuszczenia (najwygodniej w mikrofalówce) i wymieszaj z jedną łyżką masy jogurtowej. Następnie wmieszaj żelatynę do pozostaj masy i dobrze wymieszaj.

    Wymieszane składniki na masę jogurtową.
  • Krok 9

    Lekko tężejącą masę jogurtową wlewaj naprzemiennie z masą truskawkową (idealnie gdyby obie masy miały podobną konsystencję podczas nalewania).

    Pierwsza warstwa masy jogurtowej i truskawkowej.
  • Krok 10

    Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

     
    Nałożona naprzemian masa jogurtowa i truskawkowa.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/truskawkowa-zebra-sernik-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej