1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Krem do tortu - który wybrać? Przepisy i Porady

Krem do tortu - który wybrać? Przepisy i Porady

Krem do tortu śmietankowy
Krem do tortu śmietankowy
Zaktualizowano:

Zaraz po biszkopcie do wykonania tortu potrzebny jest odpowiedni krem. Wybór kremu to nie zawsze taka prosta sprawa, szczególnie jeśli marzy Ci się konkretna konsystencja, smak czy dekoracje jakie za pomocą kremu można wykonać.

Podobnie jak w przypadku biszkoptów, również krem dobiera się do tortu w zależności od tego jaki efekt końcowy planujesz uzyskać.

W tym artykule opowiemy, który krem warto wykorzystać do lekkich tortów i tortów z owocami. Będzie o kremach bogatych w smaku i konsystencji (kremach z mascarpone i z kakao). Będą również sprawdzone przepisy i porady na maślane kremy do zadań specjalnych (tynkowanie i dekorowanie). 

Zobacz również inne nasze poradniki i przygotuj z nami swój tort:

Biszkopt do tortu - który wybrać?

Tynkowanie tortu - krok po kroku.

Przelicznik foremek i kremu - Praktyczna ściąga i porady.


Przepisy na kremy:

  1. Kremy do lekkich tortów - śmietanowe i owocowe 
  2. Kremy czekoladowe i ganache do cięższych, bogatych tortów
  3. Kremy maślane do przekładania, tynkowania i dekorowania

1. Kremy do lekkich tortów - śmietanowe i owocowe

Do przygotowania lekkiego tortu najlepiej poza delikatnym, puszystym biszkoptem wybrać krem o równie delikatnej konsystencji.  Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się wszelkie kremy śmietankowe i owocowe na bazie śmietanki.


Kremy śmietanowe - Przepisy

puszyste, delikatne i nie obciążają nadmiernie biszkoptu. Dzięki temu jeśli zachowasz właściwe proporcje kremu do ciasta i dodatków (np. kawałki owoców), cały tort będzie ładnie trzymać formę.

  • Przepis na krem śmietanowy

    Kremy śmietankowe są świetną bazą do tworzenia różnych wariacji smakowych. Poznaj 3 sprawdzone przepisy na kremy śmietanowe

    Tort z kremem śmietanowym
  • Przepis na krem mascarpone

    Jeśli w kremie śmietankowym z mascarpone dodasz dwa razy większą porcję mascarpone w stosunku do porcji śmietanki wówczas otrzymasz aksamitny, bogaty krem mascarpone. Zobacz przepis na pyszny krem z dodatkiem serka mascarpone.

     

    Krem z serka mascarpone
  • Przepis na krem kakaowy

    Kremy śmietankowe są świetną bazą do tworzenia różnych wariacji smakowych. Jedną z najprostszych jest dodanie kakao. Wystarczy 1-2 łyżki ciemnego kakao aby krem śmietankowy zamienić w pyszny krem kakaowy. Krem jest na tyle stabilny, że śmiało możesz nim przełożyć zarówno lekki jak i trochę cięższy biszkopt czy ciasto. 

    Krem kakaowy do tortu

Kremy owocowe - krem truskawkowy i malinowy

Co warto wiedzieć o przygotowaniu kremów owocowych? Wmieszaj do kremu śmietankowego mus z ulubionych owoców, a otrzymasz pyszny krem owocowy. Pamiętaj tylko, że przygotowanie kremu owocowego rządzi się pewnymi prawami. Przed połączeniem musu z ubitą śmietaną najlepiej go trochę zagęścić, aby nie rozrzedził nadmiernie masy.


2. Kremy czekoladowe i ganache do cięższych, bogatych tortów

Krem czekoladowy to klasyka wśród kremów. Możesz go przygotować różnymi sposobami wykorzystując dowolny rodzaj czekolady. Kremy czekoladowe idealnie sprawdzą się w cięższych, bogatych tortach. Ponadto są świetną bazą do modyfikacji, wystarczy dodać do nich prażone orzechy, pasty i masła orzechowe, puree owocowe czy trochę wyrazistego likieru.

Bazę dla kremu czekoladowego mogą stanowić kremy śmietankowe czy krem mascarpone, do których dodaje się rozpuszczoną czekoladę.  Sposób ten wymaga jednak odrobiny uważności, aby do czekolada w czasie dodawania do masy śmietankowej nie była ani zbyt ciepła ani zbyt chłodna.

Za ciepła czekolada zbije napowietrzoną strukturę śmietanki, a jeśli dodamy zbyt chłodną wówczas może nie dokładnie rozprowadzić się w masie i powstaną w niej drobinki czekolady. Aby temu zapobiec można rozpuścić czekoladę z niewielką porcją śmietanki wówczas ułatwi to jej dodawanie do kremu śmietankowego.


Ganache - jak go przygotować?

Ganache to również krem czekoladowy, cięższy od tego zrobionego na ubitej śmietance. Przygotowuje się go najczęściej rozpuszczając czekoladę w gorącej śmietance lub z dodatkiem masła lub z wykorzystaniem śmietanki i masła jednocześnie.

W zależności od rodzaju, proporcje czekolady względem śmietanki czy masła będą się zmieniać. Im jaśniejsza czekolada tym więcej trzeba jej dodać na tą samą porcję śmietanki aby uzyskać ganache o podobnej konsystencji.

Niemniej jednak jest to jeden z najpopularniejszych kremów, wykorzystywany nie tylko do tortów. Wyrazisty smak czekolady i prostota przygotowania zachęcają do tego aby go wypróbować.

W swej najprostszej postaci ma bogatą, gładką i mazistą konsystencję, ale wystarczy, że dobrze schłodzoną masę na ganache ubijesz krótko mikserem a stanie się puszystym kremem, o pełnym czekoladowym smaku idealnym do Twojego tortu.


3. Kremy maślane do przekładania, tynkowania i dekorowania

Marzy Ci się idealnie równy, gładki tort? A może fikuśne kwiatki z kremu na wierzchu? Do jednego i drugiego zadania nie ma lepszego kremu jak maślany.

Odpowiednio przygotowany krem maślany może być puszysty i lekki (do przekładania tortu) lub gładziutki z małą ilością pęcherzyków powietrza w sam raz do tego aby wykonać nim tynkowanie tortu czy perfekcyjne dekoracje przy użyciu ozdobnych końcówek (tylek).

Na ws.pl możesz wybierać spośród kilku przepisów na kremy maślane!

  • Klasyczny krem maślany

    Poznaj przepis na klasyczny krem maślany gdzie masło uciera się z cukrem pudrem. Możesz go użyć zarówno do dekoracji tortu jak i do przełożenia czy pod masę cukrową (fondant). 

    klasyczny krem maślany
  • Krem maślany z mlekiem skondensowanym

    Puszysty, lekki i gładki. Idealny krem do przekładania, dekorowania i tynkowania tortów. Możesz go zabarwić dowolnym barwnikiem! Zobacz przepis na krem maślany z mlekiem skondensowanym

    Krem maślany z mlekiem skondensowanym
  • Krem maślany na bezie szwajcarskiej

    Pyszny, gęsty i stabilny. Przygotowane z niego dekoracje na torcie lub cieście długo zachowują swoje dekoracyjne kształty. Dobrze sprawdzi się jako tynk pod masę cukrową. Zobacz przepis na krem maślany na bezie szwajcarskiej

    Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Akcesoria do dekorowania tortów

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-do-tortu-przepisy-i-porady

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej