1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Krem kataloński z cynamonem

Krem kataloński z cynamonem

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Przygotuj krem kataloński z cynamonem i przenieś się w samo serce słonecznej Barcelony ☀️ Aksamitny krem budyniowy z dodatkiem skórki startej ze świeżej pomarańczy🍊, przykryty chrupiącą warstwą skarmelizowanego cukru 🔥Idealna propozycja na weekendowy deser, kiedy chcecie poczuć sie jak podczas wymarzonego urlopu 🏖️

Przygotowując krem kataloński warto sięgnąć po cynamon dobrej jakości. Cynamon mielony z Indonezji Dr. Oetkera nada deserowi intesywny zapach i wyjątkowy słodko-korzenny aromat. 

Krem kataloński z cynamonem jest prosty i szybki w wykonaniu, bez użycia piekarnika. Prawdziwa gratka dla wielbicieli deserów na zimno 🥰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kremu katalońskiego:

  • Krok 1

    Skórkę zetrzyj z pomarańczy.

    na blaszce wilton starta pomarańcza
  • Krok 2

    Laskę wanilii natnij wzdłóż, łyżeczką wybierz ziarenka i pogrzewaj z mlekiem, cynamonem i skórką pomarańczową na małej mocy palnika.

    w rondelku podgrzane mleko z cynamonem i laską wanilii
  • Krok 3

    Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, dodaj skrobię.

    w robocie kuchennym bosch ucierane żółtka z cukrem obok rondelek na płycie
  • Krok 4

    Mleko przecedź i ponownie zagotuj.

    w szklanym dzbanku przecedzone mleko, na nim sitko z otartą skórką pomarańczową
  • Może się przydać

    Sitko o średnicy 10 cm, z drewnianą rączką, której zakończenie pomalowane jest farbą w kolorze miętowym, idealnie sprawdzi się do przesiewania i przecierania. Niezastąpione w każdej kuchni!

  • Krok 5

    Cały czas miksując, zahartuj masę jajeczną przelewając niewielką ilość mleka, po czym przelej ją z powtotem do garnka i zagotuj cały czas mieszając - krem zrobi się gęsty.

    hartowanie kremu katalońskiego
  • Krok 6

    Gotową masę przelej do dzbanka, przykrywając folią, i odstaw do wystudzenia.

    krem kataloński w szklanym dzbanku, obok folia spożywcza
  • Krok 7

    Wystudzoną masę przelej do kokilek. Przed podaniem posyp cukrem i skarmelizuj przy pomocy palnika.

    krem kataloński z cynamonem w kokilkach posypany cukrem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/krem-katalonski-z-cynamonem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej