Wegańskie

Wegańskie brownie

brownie weganskie z orzechami wloskimi na drewnianym talerzyku

Wegańskie brownie

  • 00:40
  • 16
  • Łatwy
00:40
16
Łatwy

Klasyczne amerykańskie brownie powinno być bardzo słodkie i mocno czekoladowe!🤤 Chcąc przygotować wegańską wersję brownie, nie musisz się obawiać, że będzie ono dalekie od oryginału. Choć nie znajdziesz w nim ani jajek ani masła, ma idealną konsystencję. Sprawdźcie sami! 🍫

Składniki

Składniki:
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 100 ml gorącej wody
  • 100 margaryny wegańskiej ( o temperaturze pokojowej)
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Dr. Oetkera
  • 250 ml mleka sojowego
  • 300 g czekolady gorzkiej 64%
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50 g orzechów włoskich
Wskazówki

Wegańskie brownie

Krok 1

 Kwadratową foremkę o wymiarach 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190°C.

 

kwadratowa foremka wyłożona papierem do pieczenia
Krok 2

Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia.

 

zmielone siemię lniane, zalane wodą
Krok 3

Margarynę wegańską utrzyj z cukrem.

 

cukier trzcinowy z margaryną wegańską w robocie kuchennym
Krok 4

 Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, mleko sojowe i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj.

 

Utarte masło z cukrem, siemię lniane, mleko sojowe i ekstrakt waniliowy na blacie.
Krok 5

 Rozpuść czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaj ją do masy i wymieszaj.

 

masa w misie robocie kuchnnego i rozpuszczona czekolada w miseczce.
Krok 6

Wsyp mąkę ze szczyptą soli i mieszaj tylko do połączenia składników.

 

Masa na brownie i mąka pszenna ze szczyptą soli w miseczce.
Krok 7

 Połowę orzechów włoskich dodaj do ciasta.

 

Pokrojone orzechy włoskie na desce, oraz masa na brownie z orzechami włoskimi.
Krok 8

Przełóż ciasto do formy i posyp wierzch pozostałą ilością orzechów włoskich.

 

Brownie przed upieczeniem.
Krok 9

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 22-25 minut. Upieczone brownie pozostaw do wystudzenia.

 

Brownie po upieczeniu.
Składniki
Składniki:
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 100 ml gorącej wody
  • 100 margaryny wegańskiej ( o temperaturze pokojowej)
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Dr. Oetkera
  • 250 ml mleka sojowego
  • 300 g czekolady gorzkiej 64%
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50 g orzechów włoskich
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
06:00
8
Łatwy
Lody z awokado