1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Świąteczne pierniczki. Jak zrobić lukier królewski na albuminie?

Świąteczne pierniczki. Jak zrobić lukier królewski na albuminie?

Zaktualizowano:

Najlepsze prezenty znalezione pod choinką to te podarowane od serca, a najlepiej wykonane własnoręcznie! Właśnie takie upominki pamięta się najdłużej i sprawiają najwięcej radości 🎅

Świąteczne pierniczki, zapakowane w ozdobny kartonik i przewiązane kolorową tasiemką - efektowny i smaczny prezent, który ucieszy każdego obdarowanego. Najlepsza zabawa i masa śmiechu podczas ich przygotowania gwarantowana! Wspólne pieczenie pierniczków to także najmilsze wspomnienie, jakie możecie podarować swoim dzieciom👨‍👩‍👧‍👧

Podczas przygotowania świątecznych pierniczków na prezent jedyne kryterium, to Wasza wyobraźnia. W poradzie znajdziecie kilka inspiracji, ale możecie wykorzystać dowolne foremki, kolory i wzory do dekoracji! Bawcie się pysznie w ten piękny, grudniowy czas!

Przepis na najlepsze pierniczki świąteczne, pachnące korzenną przyprawą, o idealnie równych krawędziach, znajdziesz na naszej stronie Pierniczki - najlepszy przepis 🤗

Produkty marki Food Colours, wykorzystane do dekoracji pierniczków, znajdziesz w naszym sklepie na Allegro ➡️TUTAJ

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Food Colours oraz Bosch.


Lukier królewski z białka w proszku (albuminy)

Lukier królewski od zwykłego lukru na bazie cukru pudru z dodatkiem wody czy soku z cytryny różni się wyglądem, konsystencją i przede wszystkim - obecnością białka kurzego jajka. Lukier królewski jest śnieżnobiały, gęsty i pięknie zastyga, tworząc efektowne dekoracje. 

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcecie używać surowego białka jaja, na ratunek przychodzi albumina!

Albumina w proszku od Food Colours to idealna alternatywa dla świeżego białka jaj. Znajduje zastosowanie w lukrze królewskim, bezach, piankach i stabilnych kremach. Jest bardzo wydajna – wystarczy zmieszać ją z zimną wodą w proporcji 1:9 i dodać cukier puder, aby stworzyć piękne dekoracje na ciasteczkach i świątecznych pierniczkach.

  • Krok 1

    W miseczce wymieszaj albuminę z zimną wodą w proporcji 1:9 - czyli na 10 g albuminy przypada 90 g wody.

     

  • Krok 2

    W misie miksera umieść rozpuszczoną albuminę. Dodaj przesiany cukier puder i ucieraj na najniższych obrotach miksera około 10-15 minut. Lukier powinien być śnieżnobiały, gęsty i błyszczący. 

    Nie ucieramy lukru na wysokich obrotach miksera, aby go nie napowietrzać. Najlepież użyć płaską końcówkę miksera, przeznaczoną do ucierania mas i ciast.

     

  • Krok 3

    Lukier do konturowania czy tworzenia dekoracyjnych wzorków powinien być gęstszy - jeśli spływa z mieszadła miksera zbyt swobodnie, a strużki zlewają się ze sobą od razu, dodaj więcej cukru pudru.

    Lukier do wypełniania pierniczków powinień być bardziej lejący - tak, aby dało go się rozprowadzić na powierzchni ciastka, tworząc gładką i błyszczącą taflę. 

  • Krok 4

    Lukier podziel na porcje (najlepiej rozlać go do niewielkich miseczek). Dodaj wybrane kolory barwników spożywczych, wymieszaj i przełóż do rękawów cukierniczych.

    Pierniczki możesz dekorować samym rękawem - wystarczy minimalnie odciąć jegi końcówkę i wyciskać lukier na ciasteczko. Możesz także użyć tylki do dekoracji - Wilton 1, 2 oraz 3 (okrągłe małe końcówki). Najlepiej wypróbować obie metody i wybrać tę, którą najlepiej nam się dekoruje. 

    Dekorowanie pierniczków najlepiej zacząć od obrysowania ciastka gęstszym lukrem - dzięki temu podczas wypełniania całej powierzchni, lukier nie rozleje nam się poza pierniczek.

  • Pierniczki bombki

    Okrągłe pierniczki wypełnij lukrem - zacznij od obrysu, następnie wypełniając środek. Lukier na powierzchni pierniczka możesz rozprowadzić wykałaczką lub narzędziem modelarskim z igłą na końcu. 

    Odstaw do zastygnięcia lukru. Gęstszym lukrem narysuj linie wzdłuż bombek, po wyschnięciu pomaluj je jadalną złotą farbką. Możesz też dodatkowo spryskać je złotym brokatem w sprayu.

  • Pierniczki prezenty

    Pierniczkowe kwadraciki wypełnij czerwonym lukrem - dokładnie w ten sam sposób, jak przy poprzednich ciasteczkach. Zielonym lukrem narysuj gałązki igliwia. Odstaw do zastygnięcia i narysuj lukrem wstążkę z kokardką - po zastygnięciu pomaluj ją na złoto jadalną farbką, używając pędzelka z jak najcienszą końcówką.

  • Pierniczki śnieżynki

    Pierniczki wypełnij białym lukrem, zaczynając ponownie od obrysu. Odstaw ciasteczka do zastygnięcia. Gestszym lukrem do wzorów narysuj dowolne dekoracje płatków śniegu - subtelne linie, kwiatki, kropeczki.

    Pierniczki udekoruj złotym brokatem w sprayu.

  • Pierniczki choinki

    Pierniczki w kształcie choinki udekoruj zielonym lukrem, tworząc gałązki igliwia. Czerwonym lukrem wyciskaj niewielkie kropeczki, które będą imitować świąteczne bombki.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/swiateczne-pierniczki-jak-zrobic-lukier-krolewski-na-albuminie

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej