Bez jajek

Klasyczna panna cotta

klasyczna panna cotta z wanilią i żelatyną w listkach

Klasyczna panna cotta

  • 02:00
  • 4
  • Łatwy
02:00
4
Łatwy

Jeśli należysz do wielbicieli włoskiej kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Panna Cotta to klasyczny deser o delikatnie waniliowym smaku i aksamitnej konsystencji. Tuż przed podaniem wyjmij go z lodówki, wyłóż do góry dnem na talerz i voila! Psst…najlepiej smakuje z musem truskawkowym 😊

Składniki

Panna Cotta:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Wskazówki

Panna Cotta:

Krok 1

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

żelatyna w listkach Dr. Oetkera obok miseczka z wodą
Krok 2

W rondelku wymieszaj mleko, śmietankę i cukier. Dodaj pastę waniliową i podgrzej nie dopuszczając do wrzenia.

rondelek ze śmietanką i rózgą obok pasta waniliowa Dr. Oetkera
Krok 3

Odsączone listki żelatyny dodaj do ciepłej masy i wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny.

namoczone listki żelatyny śmietanka z wanilią w rondelku
Krok 4

Ostudzoną panna cottę przelej do szklanych naczyń i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

panna cotta w szklanych naczyniach
Składniki
Panna Cotta:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Bez jajek ->

Przepisy z kategorii Bez jajek

Wszystkiego słodkiego
00:30
10
Łatwy
Granola
Wszystkiego słodkiego
01:30
25
Łatwy
Trufle z cieciorki