1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Rolada dyniowa z orzechowym kremem

Rolada dyniowa z orzechowym kremem

rolada dyniowa z kremem orzechowym
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Zdecydowanie jest ona moim jesiennym, kulinarnym ulubieńcem a jej smak kojarzy mi się ze słodkim lenistwem, z kubkiem gorącej herbaty. Dyniowa roladę z puszystym orzechowym kremem. Uwaga – to połączenie może skraść niejedno serce. :) Rolada, tylko z pozoru wydaje się być ciastem trudnym do wykonania. Tak naprawdę wymaga ona jedynie odrobiny cierpliwości, a zapewniam Was, że jej smak zrekompensuje każdą minutę, jaką poświęciliście na jej przygotowanie. :) Taki deser na pewno zrobi wrażenie na domownikach i umili niejeden jesienny wieczór. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Jajka i cukier przełóż do misy miksera i ucieraj przez 5 minut.

  • Krok 3

    Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj puree z dyni, rozpuszczone masło i mleko.

  • Krok 4

    W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, sodę i cynamon. Suche składniki delikatnie wmieszaj do mokrych. Ciasto równomiernie rozprowadź na blasze i piecz przez 10 minut.

  • Krok 5

    Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na ściereczkę dogóry papierem i zdejmij go. Zaczynając od krótszego boku, zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką. Roladę odstaw do całkowitego wystudzenia.

Krem orzechowy:

  • Krok 6

    Twaróg i masło przełóż do miski i miksuj do uzyskania puszystej konsystencji. .

  • Krok 7

    Dodaj cukier puder i cukier trzcinowy i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane orzechy włoskie i odstaw masę do lodówki.

  • Krok 8

    Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń, rozłóż na nim krem orzechowy i z powrotem zawiń w roladę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem

Jak zrobić puree z dyni? Umytą i pokrojoną na większe kawałki dynię rozłóż na papierze do pieczenia i piecz do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 190°C (w zależności od twardości warzywa czas pieczenia może być różny). Z upieczonej dyni usuń skórkę i pestki. Resztę zblenduj na puree.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej