Biszkopty i rolady

Rolada dyniowa z orzechowym kremem

rolada dyniowa z kremem orzechowym

Rolada dyniowa z orzechowym kremem

  • 02:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
12
Średni

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Zdecydowanie jest ona moim jesiennym, kulinarnym ulubieńcem a jej smak kojarzy mi się ze słodkim lenistwem, z kubkiem gorącej herbaty. Dyniowa roladę z puszystym orzechowym kremem. Uwaga – to połączenie może skraść niejedno serce. :) Rolada, tylko z pozoru wydaje się być ciastem trudnym do wykonania. Tak naprawdę wymaga ona jedynie odrobiny cierpliwości, a zapewniam Was, że jej smak zrekompensuje każdą minutę, jaką poświęciliście na jej przygotowanie. :) Taki deser na pewno zrobi wrażenie na domownikach i umili niejeden jesienny wieczór. :)

Składniki

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g puree z dyni*
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1/4 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
Krem orzechowy:
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta cynamonu Dr. Oetkera
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Jajka i cukier przełóż do misy miksera i ucieraj przez 5 minut.

Krok 3

Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj puree z dyni, rozpuszczone masło i mleko.

Krok 4

W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, sodę i cynamon. Suche składniki delikatnie wmieszaj do mokrych. Ciasto równomiernie rozprowadź na blasze i piecz przez 10 minut.

Krok 5

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na ściereczkę dogóry papierem i zdejmij go. Zaczynając od krótszego boku, zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką. Roladę odstaw do całkowitego wystudzenia.

Krem orzechowy:

Krok 6

Twaróg i masło przełóż do miski i miksuj do uzyskania puszystej konsystencji. .

Krok 7

Dodaj cukier puder i cukier trzcinowy i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane orzechy włoskie i odstaw masę do lodówki.

Krok 8

Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń, rozłóż na nim krem orzechowy i z powrotem zawiń w roladę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem

Jak zrobić puree z dyni? Umytą i pokrojoną na większe kawałki dynię rozłóż na papierze do pieczenia i piecz do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 190°C (w zależności od twardości warzywa czas pieczenia może być różny). Z upieczonej dyni usuń skórkę i pestki. Resztę zblenduj na puree.

Składniki
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g puree z dyni*
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1/4 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
Krem orzechowy:
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta cynamonu Dr. Oetkera
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
Biszkopty i rolady ->

Przepisy z kategorii Biszkopty i rolady