1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Rolada dyniowa z orzechowym kremem

Rolada dyniowa z orzechowym kremem

rolada dyniowa z kremem orzechowym oprószona cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
rolada dyniowa z kremem orzechowym oprószona cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🎃 Sezon na dynię trwa w najlepsze. Zdecydowanie jest ona moim jesiennym, kulinarnym ulubieńcem, a jej smak kojarzy mi się ze słodkim lenistwem z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Dyniowa rolada z puszystym orzechowym kremem – to połączenie może skraść niejedno serce. :)

Rolada, tylko z pozoru wydaje się być ciastem trudnym do wykonania. Tak naprawdę wymaga ona jedynie odrobiny cierpliwości, a zapewniam Was, że jej smak zrekompensuje każdą minutę, jaką poświęciliście na jej przygotowanie. 😉 Taki deser na pewno zrobi wrażenie na domownikach i umili niejeden jesienny wieczór. 🎃 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie rolady dyniowej:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Jajka i cukier przełóż do misy miksera i ucieraj przez 5 minut.

  • Krok 3

    Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj puree z dyni, rozpuszczone masło i mleko.

  • Krok 4

    W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, sodę i cynamon. Suche składniki delikatnie wmieszaj do mokrych. Ciasto równomiernie rozprowadź na blasze i piecz przez 10 minut.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

    Może się przydać
  • Krok 5

    Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i przełóż na ściereczkę papierem do pieczenia do góry i zdejmij go. Zaczynając od krótszego boku, zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką. Roladę z dynią odstaw do całkowitego wystudzenia.

Krem orzechowy:

  • Krok 6

    Twaróg i masło przełóż do miski i miksuj do uzyskania puszystej konsystencji.

  • Krok 7

    Dodaj cukier puder i cynamon i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane orzechy włoskie i odstaw masę do lodówki.

  • Krok 8

    Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń, rozłóż na nim krem orzechowy i z powrotem zawiń w roladę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.

  • Cukier puder w młynku 250 g

    Cukier puder w młynku to wygoda dekorowania ciast i deserów. Wystarczy, że przekręcisz go, a słodki pył udekoruje Twoje wypieki!

    Cukier puder w młynku 250 g

Porada:

Jak zrobić puree z dyni? 🎃 Umytą i pokrojoną na większe kawałki dynię rozłóż na papierze do pieczenia i piecz do miękkości przez około 40-60 minut w temperaturze 190°C (w zależności od twardości warzywa czas pieczenia może być różny). Z upieczonej dyni usuń skórkę i pestki. Resztę zblenduj na puree. 🎃

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/rolada-dyniowa-orzechowym-kremem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej