Rolada dyniowa z orzechowym kremem


Sezon na dynię trwa w najlepsze. Zdecydowanie jest ona moim jesiennym, kulinarnym ulubieńcem a jej smak kojarzy mi się ze słodkim lenistwem, z kubkiem gorącej herbaty. Dyniowa roladę z puszystym orzechowym kremem. Uwaga – to połączenie może skraść niejedno serce. :) Rolada, tylko z pozoru wydaje się być ciastem trudnym do wykonania. Tak naprawdę wymaga ona jedynie odrobiny cierpliwości, a zapewniam Was, że jej smak zrekompensuje każdą minutę, jaką poświęciliście na jej przygotowanie. :) Taki deser na pewno zrobi wrażenie na domownikach i umili niejeden jesienny wieczór. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Jajka i cukier przełóż do misy miksera i ucieraj przez 5 minut.
-
Krok 3
Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj puree z dyni, rozpuszczone masło i mleko.
-
Krok 4
W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, sodę i cynamon. Suche składniki delikatnie wmieszaj do mokrych. Ciasto równomiernie rozprowadź na blasze i piecz przez 10 minut.
-
Krok 5
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na ściereczkę dogóry papierem i zdejmij go. Zaczynając od krótszego boku, zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką. Roladę odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem orzechowy:
-
Krok 6
Twaróg i masło przełóż do miski i miksuj do uzyskania puszystej konsystencji. .
-
Krok 7
Dodaj cukier puder i cukier trzcinowy i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane orzechy włoskie i odstaw masę do lodówki.
-
Krok 8
Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń, rozłóż na nim krem orzechowy i z powrotem zawiń w roladę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem
☆ Jak zrobić puree z dyni? Umytą i pokrojoną na większe kawałki dynię rozłóż na papierze do pieczenia i piecz do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 190°C (w zależności od twardości warzywa czas pieczenia może być różny). Z upieczonej dyni usuń skórkę i pestki. Resztę zblenduj na puree.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze