Biszkopty i rolady

Rolada dyniowa z orzechowym kremem

Rolada dyniowa z orzechowym kremem

  • 02:00
  • 12
  • Średni
02:00
12
Średni

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Zdecydowanie jest ona moim jesiennym, kulinarnym ulubieńcem a jej smak kojarzy mi się ze słodkim lenistwem, z kubkiem gorącej herbaty. Dyniowa roladę z puszystym orzechowym kremem. Uwaga – to połączenie może skraść niejedno serce. :) Rolada, tylko z pozoru wydaje się być ciastem trudnym do wykonania. Tak naprawdę wymaga ona jedynie odrobiny cierpliwości, a zapewniam Was, że jej smak zrekompensuje każdą minutę, jaką poświęciliście na jej przygotowanie. :) Taki deser na pewno zrobi wrażenie na domownikach i umili niejeden jesienny wieczór. :)

Składniki

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g puree z dyni*
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1/4 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
Krem orzechowy:
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta cynamonu Dr. Oetkera
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Jak zrobić puree z dyni? Umytą i pokrojoną na większe kawałki dynię rozłóż na papierze do pieczenia i piecz do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 190°C (w zależności od twardości warzywa czas pieczenia może być różny). Z upieczonej dyni usuń skórkę i pestki. Resztę zblenduj na puree.

Składniki
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g puree z dyni*
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1/4 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
Krem orzechowy:
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta cynamonu Dr. Oetkera
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
Zobacz ten przepis na ws.pl
Biszkopty i rolady ->

Przepisy z kategorii Biszkopty i rolady