Wuzetka wegańska
 
                 
                 
    Już prawie porzuciłam marzenia o idealnej wegańskiej wuzetce - każda wersja z roślinnych cukierni miała jakieś niedociągnięcia, dlatego metodą prób i błędów powstał przepis na wuzetkę wegańską, która smakiem nie odstaje od swojej tradycyjnej wersji i jest naprawdę PYSZNA😍
Jest klasycznie i prosto, czyli mocno kakaowy biszkopt przełożony wiśniowym dżemem🍒 i kremem z bitej śmietany. Kluczowy jest wybór roślinnej śmietanki - długo szukałam swojej ulubionej, która dobrze się ubija i odpowiada mi smakiem. A wy, macie swój śmietankowy faworyt? 😉
Wuzetka wegańska klasycznie wykończona jest czekoladową polewą i udekorowana bitą śmietaną - z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom klasycznych smaczków😄
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Wuzetka wegańska:
- 
    
    
    
    Krok 1Mąkę pszenną wymieszaj z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia. ![W misie robota kuchennego mąka pszenna. Obok w miseczce kakao i cukier. A na blacie opakowanie cukru z wanilią i proszek do pieczenia.]()  
- 
    
    
    
    Krok 2Siemię lniane zalej 2 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 5 minut. Następnie wymieszaj napój sojowy z octem, olejem i napęczniałym siemieniem lnianym. ![W szklanym pojemniku napój sojowy. Obok w szklanym naczyniu olej rzepakowy i ocet jabłkowy. A w miseczce zalane wrzątkiem siemię lniane]()  
- 
    
    
    
    Krok 3Wymieszaj suche składniki z mokrymi tylko do połączenia. ![Wymieszane ciasto czekoladowe w misie miksera firmy Bosch. Obok robot kuchenny firmy Bosch.]()  
- 
    
    
    
    Krok 4Przełóż ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 27x17 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 170°C. ![Forma prostokątna wyłożona papierem do pieczenia.]()  
- 
    
        Może się przydaćForma doskonale sprawdzi się do wypieków ciast, ale też do potraw na słono np. zapiekanek. Jest łatwa w czyszczeniu oraz równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu wypieki będą idealnie wypieczone.  
- 
    
    
    
    Krok 5Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój je na dwa blaty. ![Przekrojone roślinne ciasto czekoladowe.]()  
- 
    
    
    
    Krok 6Dolny blat ciasta posmaruj konfiturą wiśniową. Dodatkowo możesz nasączyć ciasto nalewką wiśniową.🍒 ![Blat ciasta przełożony konfiturą wiśniową.]()  
Krem do wuzetki:
- 
    
    
    
    Krok 7Schłodzoną śmietankę roślinną przełóż do misy miksera. Dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix'em i ubijaj do uzyskania puszystej konsytencji. ![W misie robota kuchennego schłodzona śmietanka. Obok śmietan-fix i ekstrakt z wanilii, a obok cukier puder w miseczce.]()  
- 
    
    
    
    Krok 8Wyłóż ubitą śmietankę na blat ciasta, posmarowany konfiturą wiśniową i delikatnie połóż drugi blat. ![Ubita śmietanka wegańska przełożona na czekoladowy blat.]()  
Polewa czekoladowa:
- 
    
    
    
    Krok 9Czekoladę rozpuść razem z napojem sojowym. ![Napój sojowy w szklance. Obok czekoladowa Callebaut 811.]()  
- 
    
    
    
    Krok 10Rozsmaruj na wierzchu polewę czekoladową. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). ![Czekoladowa polewa rozsmarowana na wierzchu ciasta.]()  
- 
    
    
    
    Krok 11Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki utwórz na każdym kawałku rozetkę z kremu. ![Na blacie mikser ręczny, obok cukier puder w miseczce, rękaw cukierniczy, tylka i śmietanka roślinna.]()  
- 
    
        Może się przydaćTylka w kształcie otwartej gwiazdy Wilton wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzięki niej stworzysz unikatowe ozdoby - rozety, gwiazdkowe wypełnienia oraz kwiaty. 🌸  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/wuzetka-weganska | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze