Wuzetka wegańska
Już prawie porzuciłam marzenia o idealnej wegańskiej wuzetce - każda wersja z roślinnych cukierni miała jakieś niedociągnięcia, dlatego metodą prób i błędów powstał przepis na wuzetkę wegańską, która smakiem nie odstaje od swojej tradycyjnej wersji i jest naprawdę PYSZNA😍
Jest klasycznie i prosto, czyli mocno kakaowy biszkopt przełożony wiśniowym dżemem🍒 i kremem z bitej śmietany. Kluczowy jest wybór roślinnej śmietanki - długo szukałam swojej ulubionej, która dobrze się ubija i odpowiada mi smakiem. A wy, macie swój śmietankowy faworyt? 😉
Wuzetka wegańska klasycznie wykończona jest czekoladową polewą i udekorowana bitą śmietaną - z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom klasycznych smaczków😄
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wuzetka wegańska:
-
Krok 1
Mąkę pszenną wymieszaj z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 2
Siemię lniane zalej 2 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 5 minut. Następnie wymieszaj napój sojowy z octem, olejem i napęczniałym siemieniem lnianym.
-
Krok 3
Wymieszaj suche składniki z mokrymi tylko do połączenia.
-
Krok 4
Przełóż ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 27x17 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 170°C.
-
Może się przydać
Forma doskonale sprawdzi się do wypieków ciast, ale też do potraw na słono np. zapiekanek. Jest łatwa w czyszczeniu oraz równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu wypieki będą idealnie wypieczone.
-
Krok 5
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój je na dwa blaty.
-
Krok 6
Dolny blat ciasta posmaruj konfiturą wiśniową. Dodatkowo możesz nasączyć ciasto nalewką wiśniową.🍒
Krem do wuzetki:
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę roślinną przełóż do misy miksera. Dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix'em i ubijaj do uzyskania puszystej konsytencji.
-
Krok 8
Wyłóż ubitą śmietankę na blat ciasta, posmarowany konfiturą wiśniową i delikatnie połóż drugi blat.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 9
Czekoladę rozpuść razem z napojem sojowym.
-
Krok 10
Rozsmaruj na wierzchu polewę czekoladową. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
-
Krok 11
Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki utwórz na każdym kawałku rozetkę z kremu.
-
Może się przydać
Tylka w kształcie otwartej gwiazdy Wilton wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzięki niej stworzysz unikatowe ozdoby - rozety, gwiazdkowe wypełnienia oraz kwiaty. 🌸
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/wuzetka-weganska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze