1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wuzetka wegańska

Wuzetka wegańska

Wuzetka wegańska na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Wuzetka wegańska na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Już prawie porzuciłam marzenia o idealnej wegańskiej wuzetce - każda wersja z roślinnych cukierni miała jakieś niedociągnięcia, dlatego metodą prób i błędów powstał przepis na wuzetkę wegańską, która smakiem nie odstaje od swojej tradycyjnej wersji i jest naprawdę PYSZNA😍

Jest klasycznie i prosto, czyli mocno kakaowy biszkopt przełożony wiśniowym dżemem🍒 i kremem z bitej śmietany. Kluczowy jest wybór roślinnej śmietanki - długo szukałam swojej ulubionej, która dobrze się ubija i odpowiada mi smakiem. A wy, macie swój śmietankowy faworyt? 😉

Wuzetka wegańska klasycznie wykończona jest czekoladową polewą i udekorowana bitą śmietaną - z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom klasycznych smaczków😄

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wuzetka wegańska:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną wymieszaj z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia.

    W misie robota kuchennego mąka pszenna. Obok w miseczce kakao i cukier. A na blacie opakowanie cukru z wanilią i proszek do pieczenia.
  • Krok 2

    Siemię lniane zalej 2 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 5 minut. Następnie wymieszaj napój sojowy z octem, olejem i napęczniałym siemieniem lnianym.

    W szklanym pojemniku napój sojowy. Obok w szklanym naczyniu olej rzepakowy i ocet jabłkowy. A w miseczce zalane wrzątkiem siemię lniane
  • Krok 3

    Wymieszaj suche składniki z mokrymi tylko do połączenia.

    Wymieszane ciasto czekoladowe w misie miksera firmy Bosch. Obok robot kuchenny firmy Bosch.
  • Krok 4

    Przełóż ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 27x17 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 40 minuttemperaturze 170°C.

    Forma prostokątna wyłożona papierem do pieczenia.
  • Może się przydać

    Forma doskonale sprawdzi się do wypieków ciast, ale też do potraw na słono np. zapiekanek. Jest łatwa w czyszczeniu oraz równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu wypieki będą idealnie wypieczone.

    Może się przydać
  • Krok 5

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój je na dwa blaty.

    Przekrojone roślinne ciasto czekoladowe.
  • Krok 6

    Dolny blat ciasta posmaruj konfiturą wiśniową. Dodatkowo możesz nasączyć ciasto nalewką wiśniową.🍒

    Blat ciasta przełożony konfiturą wiśniową.

Krem do wuzetki:

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę roślinną przełóż do misy miksera. Dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix'em i ubijaj do uzyskania puszystej konsytencji.

    W misie robota kuchennego schłodzona śmietanka. Obok śmietan-fix i ekstrakt z wanilii, a obok cukier puder w miseczce.
  • Krok 8

    Wyłóż ubitą śmietankę na blat ciasta, posmarowany konfiturą wiśniową i delikatnie połóż drugi blat.

    Ubita śmietanka wegańska przełożona na czekoladowy blat.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 9

    Czekoladę rozpuść razem z napojem sojowym.

    Napój sojowy w szklance. Obok czekoladowa Callebaut 811.
  • Krok 10

    Rozsmaruj na wierzchu polewę czekoladową. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

    Czekoladowa polewa rozsmarowana na wierzchu ciasta.
  • Krok 11

    Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki utwórz na każdym kawałku rozetkę z kremu.

    Na blacie mikser ręczny, obok cukier puder w miseczce, rękaw cukierniczy, tylka i śmietanka roślinna.
  • Może się przydać

    Tylka w kształcie otwartej gwiazdy Wilton wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzięki niej stworzysz unikatowe ozdoby - rozety, gwiazdkowe wypełnienia oraz kwiaty. 🌸

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/wuzetka-weganska

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej