1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Wega艅skie
  4. Wuzetka wega艅ska

Wuzetka wega艅ska

Wuzetka wega艅ska na bia艂ym talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Wuzetka wega艅ska na bia艂ym talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ju偶 prawie porzuci艂am marzenia o idealnej wega艅skiej wuzetce - ka偶da wersja z ro艣linnych cukierni mia艂a jakie艣 niedoci膮gni臋cia, dlatego metod膮 prób i b艂臋dów powsta艂 przepis na wuzetk臋 wega艅sk膮, która smakiem nie odstaje od swojej tradycyjnej wersji i jest naprawd臋 PYSZNA馃槏

Jest klasycznie i prosto, czyli mocno kakaowy biszkopt prze艂o偶ony wi艣niowym d偶emem馃崚 i kremem z bitej 艣mietany. Kluczowy jest wybór ro艣linnej 艣mietanki - d艂ugo szuka艂am swojej ulubionej, która dobrze si臋 ubija i odpowiada mi smakiem. A wy, macie swój 艣mietankowy faworyt? 馃槈

Wuzetka wega艅ska klasycznie wyko艅czona jest czekoladow膮 polew膮 i udekorowana bit膮 艣mietan膮 - z pewno艣ci膮 zasmakuje wszystkim mi艂o艣nikom klasycznych smaczków馃槃

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wuzetka wega艅ska:

  • Krok 1

    M膮k臋 pszenn膮 wymieszaj z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia.

    W misie robota kuchennego m膮ka pszenna. Obok w miseczce kakao i cukier. A na blacie opakowanie cukru z wanili膮 i proszek do pieczenia.
  • Krok 2

    Siemi臋 lniane zalej 2 艂y偶kami wrz膮tku i dok艂adnie wymieszaj. Odstaw na oko艂o 5 minut. Nast臋pnie wymieszaj napój sojowy z octem, olejem i nap臋cznia艂ym siemieniem lnianym.

    W szklanym pojemniku nap贸j sojowy. Obok w szklanym naczyniu olej rzepakowy i ocet jab艂kowy. A w miseczce zalane wrz膮tkiem siemi臋 lniane
  • Krok 3

    Wymieszaj suche sk艂adniki z mokrymi tylko do po艂膮czenia.

    Wymieszane ciasto czekoladowe w misie miksera firmy Bosch. Obok robot kuchenny firmy Bosch.
  • Krok 4

    Prze艂ó偶 ciasto do prostok膮tnej formy o wymiarach 27x17 cm, wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 40 minuttemperaturze 170°C.

    Forma prostok膮tna wy艂o偶ona papierem do pieczenia.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Forma doskonale sprawdzi si臋 do wypiek贸w ciast, ale te偶 do potraw na s艂ono np. zapiekanek. Jest 艂atwa w czyszczeniu oraz r贸wnomiernie rozprowadza ciep艂o, dzi臋ki czemu wypieki b臋d膮 idealnie wypieczone.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 5

    Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia, a nast臋pnie przekrój je na dwa blaty.

    Przekrojone ro艣linne ciasto czekoladowe.
  • Krok 6

    Dolny blat ciasta posmaruj konfitur膮 wi艣niow膮. Dodatkowo mo偶esz nas膮czy膰 ciasto nalewk膮 wi艣niow膮.馃崚

    Blat ciasta prze艂o偶ony konfitur膮 wi艣niow膮.

Krem do wuzetki:

  • Krok 7

    Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ro艣linn膮 prze艂ó偶 do misy miksera. Dodaj cukier puder wymieszany ze 艣mietan-fix'em i ubijaj do uzyskania puszystej konsytencji.

    W misie robota kuchennego sch艂odzona 艣mietanka. Obok 艣mietan-fix i ekstrakt z wanilii, a obok cukier puder w miseczce.
  • Krok 8

    Wy艂ó偶 ubit膮 艣mietank臋 na blat ciasta, posmarowany konfitur膮 wi艣niow膮 i delikatnie po艂ó偶 drugi blat.

    Ubita 艣mietanka wega艅ska prze艂o偶ona na czekoladowy blat.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 9

    Czekolad臋 rozpu艣膰 razem z napojem sojowym.

    Nap贸j sojowy w szklance. Obok czekoladowa Callebaut 811.
  • Krok 10

    Rozsmaruj na wierzchu polew臋 czekoladow膮. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na ca艂膮 noc).

    Czekoladowa polewa rozsmarowana na wierzchu ciasta.
  • Krok 11

    Ubij sch艂odzon膮 艣mietank臋 z cukrem pudrem. Prze艂ó偶 j膮 do r臋kawa cukierniczego i za pomoc膮 tylki utwórz na ka偶dym kawa艂ku rozetk臋 z kremu.

    Na blacie mikser r臋czny, obok cukier puder w miseczce, r臋kaw cukierniczy, tylka i 艣mietanka ro艣linna.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Tylka w kszta艂cie otwartej gwiazdy Wilton wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzi臋ki niej stworzysz unikatowe ozdoby - rozety, gwiazdkowe wype艂nienia oraz kwiaty. 馃尭

    Mo偶e si臋 przyda膰
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/wuzetka-weganska

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej