1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto snikers bez pieczenia

Ciasto snikers bez pieczenia

Marta Dmochowska - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto snikers nie wymaga pieczenia i przygotujesz je bez problemu w wersji wega艅skiej. Mas臋 kajmakow膮 otrzymasz podgrzewaj膮c mleczko kokosowe z cukrem trzcinowym i past膮 waniliow膮, za艣 do budyniu wystarczy doda膰 mleko ro艣linne (np. sojowe). Smacznego!馃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Foremk臋 o wymiarach 24 x 28 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.

    Foremka wy艂o偶ona papierem do pieczenia.

Wega艅ski kajmak *:

  • Krok 2

    W garnku umie艣膰 mleko kokosowe, cukier trzcinowy i past臋 z wanilii. Gotuj przez oko艂o 20-25 minut na 艣rednim ogniu. Masa powinna zrobi膰 si臋 ciemniejsza i zg臋stnie膰.

    Przygotowywanie wega艅skie kajmaku. W miseczce cukier trzcinowy, obok pasta z wanilii Dr. Oetker. W garnku mleko kokosowe, na p艂ycie indukcyjnej Bosch.
  • Krok 3

    Przelej j膮 do miseczki i przykryj j膮 foli膮 spo偶ywcz膮, tak by styka艂a si臋 z mas膮 kajmakow膮. Odstaw do przestudzenia.

    Wega艅ska masa kajmakowa w miseczce.

Masa budyniowa:

  • Krok 4

    Budynie rozmieszaj w 300 ml mleka. Pozosta艂膮 ilo艣膰 zagotuj z cukrem. 

    Przygotowanie wega艅skiego budyniu. Na blacie budynie waniliowe firmy Dr. Oetker, mleko sojowe oraz cukier trzcinowy. W garnku na p艂ycie indukcyjnej podgrzewana cze艣膰 mleka sojowego.
  • Krok 5

    Do gotuj膮cego si臋 mleka, wlej rozmieszany proszek i ci膮gle gotuj膮c, mieszaj. Budy艅 zmiksuj z mas艂em orzechowym.

    Na blacie kuchennym w jednej misce mas艂o orzechowe, a w drugiej misce przygotowany budy艅.
  • Krok 6

    Przygotowan膮 wcze艣niej form臋 wy艂ó偶 herbatnikami.

    Forma do pieczenia wy艂o偶ona pierwsz膮 warstw膮 herbatnik贸w.
  • Krok 7

    Delikatnie rozsmaruj na nich krem z mas艂em orzechowym i przykryj kolejn膮 warstw膮 herbatników.

    Rozsmarowany krem budyniowy z dodatkiem mas艂a orzechowego na pierwszej warstwie herbatnik贸w.
  • Krok 8

    Do drugiej cz臋艣ci budyniu, dodaj 50 g przygotowanego wcze艣niej wega艅skiego kajmaku.

    Na blacie w miseczce przygotowany budy艅, a w drugiej misce kajmak wega艅ski.
  • Krok 9

    Ciasto prze艂ó偶 kajmakow膮 mas膮 budyniow膮 i u艂ó偶 na niej ostatni膮 warstw臋 herbatników.

    Na herbatnikach kolejna warstwa masy budyniowej, tym razem z wega艅skim kajmakiem.
  • Krok 10

    Ostatni膮 wersj臋 herbatników polej wega艅skim kajmakiem. Je偶eli zg臋stnia艂 i trudno go rozprowadzi膰, mo偶esz delikatnie podgrza膰 go w mikrofalówce. Wierzch obsyp solonymi orzeszkami ziemnymi.

    Ostatnia warstwa herbatnik贸w polana wega艅skim kajmakiem i posypana solonymi orzeszkami ziemnymi.
  • Krok 11

    Czekolad臋 pokrój na kawa艂ki i rozpu艣膰 j膮 w mikrofalówce lub w k膮pieli wodnej. Rozpuszczon膮 czekolad膮 polej ciasto. Wstaw je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej  na ca艂膮 noc.

    Ciasto polane rozpuszczon膮 czekolad膮 gorzk膮.

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej