Ciasto snikers bez pieczenia - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Ciasta bez pieczenia

Ciasto snikers bez pieczenia

ciasto snikers bez pieczenia z czekoladą i orzechami ziemnymi na białym talerzyku

Ciasto snikers bez pieczenia

  • 04:10
  • 12
  • Łatwy
04:10
12
Łatwy

Ciasto snikers nie wymaga pieczenia i przygotujesz je bez problemu w wersji wegańskiej. Masę kajmakową otrzymasz podgrzewając mleczko kokosowe z cukrem trzcinowym i pastą waniliową, zaś do budyniu wystarczy dodać mleko roślinne (np. sojowe). Smacznego!🥜

Składniki

Wegański kajmak*:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka Pasty z wanilii Dr. Oetkera
Masa budyniowa:
  • 2 Budynie o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 800 ml mleka sojowego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła orzechowego
Dodatkowo:
  • 300 g herbatników wegańskich
  • 150 g orzechów ziemnych solonych
  • 50 g gorzkiej czekolady
Wskazówki

Ciasto snikers bez pieczenia

Krok 1

Foremkę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Foremka wyłożona papierem do pieczenia.

Wegański kajmak *:

Krok 2

W garnku umieść mleko kokosowe, cukier trzcinowy i pastę z wanilii. Gotuj przez około 20-25 minut na średnim ogniu. Masa powinna zrobić się ciemniejsza i zgęstnieć.

Przygotowywanie wegańskie kajmaku. W miseczce cukier trzcinowy, obok pasta z wanilii Dr. Oetker. W garnku mleko kokosowe, na płycie indukcyjnej Bosch.
Krok 3

Przelej ją do miseczki i przykryj ją folią spożywczą, tak by stykała się z masą kajmakową. Odstaw do przestudzenia.

Wegańska masa kajmakowa w miseczce.

Masa budyniowa:

Krok 4

Budynie rozmieszaj w 300 ml mleka. Pozostałą ilość zagotuj z cukrem. 

Przygotowanie wegańskiego budyniu. Na blacie budynie waniliowe firmy Dr. Oetker, mleko sojowe oraz cukier trzcinowy. W garnku na płycie indukcyjnej podgrzewana cześć mleka sojowego.
Krok 5

Do gotującego się mleka, wlej rozmieszany proszek i ciągle gotując, mieszaj. Budyń zmiksuj z masłem orzechowym.

Na blacie kuchennym w jednej misce masło orzechowe, a w drugiej misce przygotowany budyń.
Krok 6

Przygotowaną wcześniej formę wyłóż herbatnikami.

Forma do pieczenia wyłożona pierwszą warstwą herbatników.
Krok 7

Delikatnie rozsmaruj na nich krem z masłem orzechowym i przykryj kolejną warstwą herbatników.

Rozsmarowany krem budyniowy z dodatkiem masła orzechowego na pierwszej warstwie herbatników.
Krok 8

Do drugiej części budyniu, dodaj 50 g przygotowanego wcześniej wegańskiego kajmaku.

Na blacie w miseczce przygotowany budyń, a w drugiej misce kajmak wegański.
Krok 9

Ciasto przełóż kajmakową masą budyniową i ułóż na niej ostatnią warstwę herbatników.

Na herbatnikach kolejna warstwa masy budyniowej, tym razem z wegańskim kajmakiem.
Krok 10

Ostatnią wersję herbatników polej wegańskim kajmakiem. Jeżeli zgęstniał i trudno go rozprowadzić, możesz delikatnie podgrzać go w mikrofalówce. Wierzch obsyp solonymi orzeszkami ziemnymi.

Ostatnia warstwa herbatników polana wegańskim kajmakiem i posypana solonymi orzeszkami ziemnymi.
Krok 11

Czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polej ciasto. Wstaw je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej  na całą noc.

Ciasto polane rozpuszczoną czekoladą gorzką.

Jeżeli chcesz zrobić wersję tradycyjną ciasta, budyń przygotuj na mleku krowim. Zamiast wegańskiego kajmaku, możesz użyć gotowej masy kajmakowej w puszce.

Składniki
Wegański kajmak*:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka Pasty z wanilii Dr. Oetkera
Masa budyniowa:
  • 2 Budynie o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 800 ml mleka sojowego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła orzechowego
Dodatkowo:
  • 300 g herbatników wegańskich
  • 150 g orzechów ziemnych solonych
  • 50 g gorzkiej czekolady
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia

Wszystkiego słodkiego
04:00
24
Łatwy
Ciasto Filadelfia