Ciasto snikers bez pieczenia
Ciasto snikers nie wymaga pieczenia i bez problemu przygotujesz je w wersji wega艅skiej. Mas臋 kajmakow膮 otrzymasz podgrzewaj膮c mleczko kokosowe z cukrem trzcinowym i past膮 waniliow膮, za艣 do budyniu wystarczy doda膰 mleko ro艣linne (np. sojowe). Smacznego!馃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Foremk臋 o wymiarach 24 x 28 cm 馃洅 wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
Wega艅ski kajmak *:
-
Krok 2
W garnku umie艣膰 mleko kokosowe, cukier trzcinowy i past臋 z wanilii. Gotuj przez oko艂o 20-25 minut na 艣rednim ogniu. Masa powinna zrobi膰 si臋 ciemniejsza i zg臋stnie膰.
-
Krok 3
Przelej j膮 do miseczki i przykryj j膮 foli膮 spo偶ywcz膮, tak by styka艂a si臋 z mas膮 kajmakow膮. Odstaw do przestudzenia.
Przygotowanie masy budyniowej:
-
Krok 4
Budynie rozmieszaj w 300 ml mleka. Pozosta艂膮 ilo艣膰 zagotuj z cukrem.
-
Krok 5
Do gotuj膮cego si臋 mleka, wlej rozmieszany proszek i ci膮gle gotuj膮c, mieszaj. Budy艅 zmiksuj z mas艂em orzechowym.
-
Krok 6
Przygotowan膮 wcze艣niej form臋 wy艂ó偶 herbatnikami.
-
Krok 7
Delikatnie rozsmaruj na nich krem z mas艂em orzechowym i przykryj kolejn膮 warstw膮 herbatników.
-
Krok 8
Do drugiej cz臋艣ci budyniu, dodaj 50 g przygotowanego wcze艣niej wega艅skiego kajmaku.
-
Krok 9
Ciasto prze艂ó偶 kajmakow膮 mas膮 budyniow膮 i u艂ó偶 na niej ostatni膮 warstw臋 herbatników.
-
Krok 10
Ostatni膮 wersj臋 herbatników polej wega艅skim kajmakiem. Je偶eli zg臋stnia艂 i trudno go rozprowadzi膰, mo偶esz delikatnie podgrza膰 go w mikrofalówce. Wierzch obsyp solonymi orzeszkami ziemnymi.
-
Krok 11
Czekolad臋 rozpu艣膰 w mikrofalówce lub w k膮pieli wodnej. Rozpuszczon膮 czekolad膮 polej ciasto. Wstaw je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na ca艂膮 noc.
-
Wszystkiego S艂odkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najcz臋艣ciej u偶ywanych i preferowanych ciemnych czekolad na ca艂ym 艣wiecie. Ma mocny kakaowy smak i doskona艂膮 harmoni臋 s艂odyczy, 艣wie偶ych nut czerwonych owoc贸w i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatn膮, aksamitnie rozp艂ywaj膮c膮 si臋 w ustach konsystencj臋 i jest wykonana w 100% z mas艂a kakaowego (bez innych t艂uszcz贸w ro艣linnych).
Porada:
Je偶eli chcesz zrobi膰 wersj臋 tradycyjn膮 ciasta, budy艅 przygotuj na mleku krowim. Zamiast wega艅skiego kajmaku, mo偶esz u偶y膰 gotowej masy kajmakowej w puszce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-snikers-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze