1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Pączki bez jajek

Pączki bez jajek

Pączki bez jajek z lukrem, nadziewane konfiturą z róży - Wszystkiego Słodkiego
Pączki bez jajek z lukrem, nadziewane konfiturą z róży - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Kolejne, coroczne poszukiwania idealnego wegańskiego pączka zakończyły się u mnie fiaskiem - żaden niestety nie przypominał klasycznego, tłustoczwartkowego przysmaku w takim stopniu, jak to sobie wymarzyłam. Żeby oszczędzić Wam czasu (i frustracji!) i przygotować się na ulubiony dzień w roku wszystkich łasuchów, zostawiam swój przepis na pączki bez jajek, w wersji roślinnej 🍃

Ciasto jest prze-py-szne! Mięciutkie, puszyste, po prostu PĄCZKOWE 😍 Pączki bez jajek z tego przepisu są smażone, a następnie nadziewane konfiturą. Ja wybrałam klasyczną różaną wersję🌹, ale z powodzeniem zastąpicie ją swoim ulubionym nadzieniem 🍩🍩🍩

Jeśli przed Wami wegański Tłusty Czwartek, to tylko z pączkami bez jajek z tego przepisu!💪🏻


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pączki bez jajek:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną wymieszaj z drożdżami i cukrem.

    Mąka pszenna w misie miksera firmy Bosch. Obok drożdże suszone Dr. Oetker oraz cukier w miseczce.
  • Krok 2

    Podgrzej napój sojowy i olej. Najpierw dodaj napój sojowy, a na końcu olej. Cały czas zagniatając ciasto.

    W misie miksera wymieszane suche składniki. Obok napój sojowy i olej rzepakowy.
  • Krok 3

    Następnie dodaj jeszcze spirytus i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto to połączenia składników.

    Zagniatanie ciasta na pączki w robocie kuchennym. Obok w miseczce spirytus i ekstrakt z wanilii firmy Taylor&Colledge.
  • Krok 4

    Misę z zagniecionym ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

    Zagniatania ciasta na pączki bez mleka w robocie kuchennym Bosch,
  • Krok 5

    Następnie wyrośnięte ciast ponownie zagnieć. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wycinaj kółka. 

    Wykrawanie pączków bez mleka.
  • Krok 6

    Pozostaw je pod przykryciem na około 30 minut do ponownego wyrastania.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe na pączki.
  • Krok 7

    Do garnka wlej rozgrzany do 175°C olej. Wkładaj partiami krążki ciasta do tłuszczu.. Smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo - wówczas pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe. Usmażone pączki układaj na ręczniku papierowym.

    Usmażone pączki bez mleka. Obok patelnia na płycie indukcyjnej.
  • Krok 8

    Kiedy pączki nieco ostygną, każdy z nich nadziewaj konfiturą – możesz to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania. 

    Nadziewanie pączków bez mleka.
  • Może się przydać

    Wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania Wilton. Świetna do nadziewania pączków marmoladą lub dżemem. Idealnie się również sprawdzi do nadziewania babeczek, ptysi lub eklerków za pomocą kremów lub marmolady i czekolady. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.

Dekorowanie:

  • Krok 9

    Cukier puder rozetrzyj z odrobiną soku z cytryny i wrzątku. Posmaruj nim pączki. Wierzch możesz posypać np. pokruszonymi liofilizowanymi owocami lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.

    Gotowe pączki bez mleka z konfiturą różaną.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-jajek/paczki-bez-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej