Pączki bez jajek
Kolejne, coroczne poszukiwania idealnego wegańskiego pączka zakończyły się u mnie fiaskiem - żaden niestety nie przypominał klasycznego, tłustoczwartkowego przysmaku w takim stopniu, jak to sobie wymarzyłam. Żeby oszczędzić Wam czasu (i frustracji!) i przygotować się na ulubiony dzień w roku wszystkich łasuchów, zostawiam swój przepis na pączki bez jajek, w wersji roślinnej 🍃
Ciasto jest prze-py-szne! Mięciutkie, puszyste, po prostu PĄCZKOWE 😍 Pączki bez jajek z tego przepisu są smażone, a następnie nadziewane konfiturą. Ja wybrałam klasyczną różaną wersję🌹, ale z powodzeniem zastąpicie ją swoim ulubionym nadzieniem 🍩🍩🍩
Jeśli przed Wami wegański Tłusty Czwartek, to tylko z pączkami bez jajek z tego przepisu!💪🏻
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Pączki bez jajek:
-
Krok 1
Mąkę pszenną wymieszaj z drożdżami i cukrem.
-
Krok 2
Podgrzej napój sojowy i olej. Najpierw dodaj napój sojowy, a na końcu olej. Cały czas zagniatając ciasto.
-
Krok 3
Następnie dodaj jeszcze spirytus i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto to połączenia składników.
-
Krok 4
Misę z zagniecionym ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
-
Krok 5
Następnie wyrośnięte ciast ponownie zagnieć. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wycinaj kółka.
-
Krok 6
Pozostaw je pod przykryciem na około 30 minut do ponownego wyrastania.
-
Krok 7
Do garnka wlej rozgrzany do 175°C olej. Wkładaj partiami krążki ciasta do tłuszczu.. Smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo - wówczas pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe. Usmażone pączki układaj na ręczniku papierowym.
-
Krok 8
Kiedy pączki nieco ostygną, każdy z nich nadziewaj konfiturą – możesz to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania.
-
Może się przydać
Wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania Wilton. Świetna do nadziewania pączków marmoladą lub dżemem. Idealnie się również sprawdzi do nadziewania babeczek, ptysi lub eklerków za pomocą kremów lub marmolady i czekolady. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.
Dekorowanie:
-
Krok 9
Cukier puder rozetrzyj z odrobiną soku z cytryny i wrzątku. Posmaruj nim pączki. Wierzch możesz posypać np. pokruszonymi liofilizowanymi owocami lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.
-
Krok 10
Zobacz nasze wideo📹
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-jajek/paczki-bez-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze