1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Tofurnik piernikowy

Tofurnik piernikowy

tofurnik piernikowy z czekoladą i orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Zastanawiasz się nad tym jak pogodzić miłość do świątecznych słodkości (serniczeeeek 😍) i przestrzeganie diety wegańskiej? Ograniczać może nas jedynie wyobraźnia, bo kto powiedział, że tofu nie może stać się podstawą rzeczonego roślinnego sernika?! 🌿🍮

Tofu to jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych zamienników sera. Chcąc nadać tofurnikowi świątecznego charakteru, przygotowując jego spód, dodaj przyprawę korzenną do masy tofurnikowej. Przekonasz się jak fenomenalnie współgra z całością! 💝


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Tak samo postąp z suszonymi śliwkami. Następnie odsącz z wody daktyle i śliwki i dodaj je do malaksera, razem z orzechami nerkowca. 

    Namoczone śliwki oraz daktyle i orzechy nerkowca w malakserze.
  • Krok 2

    Zblenduj do uzyskania jednolitej konystencji.

    Zblendowane składniki na spód.
  • Krok 3

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż masę na spód i delikatnie wyrównaj. Wstaw formę do lodówki.

    Masa na spód wyłożona na blasze.

Masa tofurnikowa:

  • Krok 4

    Tofu rozkrusz palcami, a następnie odciśnij z wody. Najlepiej to zrobić przekładając tofu na gazę i delikatnie odciskać.

    Rozkruszone tofu.
  • Krok 5

    Tofu przełóż do malaksera. Dodaj sok z cytryny i skórkę z 1 cytryny. To bardzo ważne! Dzięki sokowi z cytryny, nie będzie wyczuwalny charakterystyczny smak tofu. Zblenduj na jednolitą masę.

    Rozkruszone tofu z sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    Podgrzej napój sojowy z przyprawą korzenną

    Przyprawa korzenna z napojem sojowym.
  • Krok 7

    Do zblendowanego tofu dodaj skórką z pomarańczy, cukier puder oraz budyń. Dodaj podgrzany wcześniej napój sojowy z przyprawą korzenną. Dokładnie zblenduj.Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Zblendowane tofu z budyniem waniiowym. Obok w miseczce cukier puder.
  • Krok 8

    Przełóż masę do formy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Upieczony tofurnik pozostaw do wystudzenia.

    Masa tofurnikowa w formie.

Polewa:

  • Krok 9

    Połam gorzką czekoladę na mniejsze kawałki. Umieść ją w misce razem z napojem sojowym. Podgrzej w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladową polewę rozsmaruj na tofurniku.

    Tofurnik polany gorzką czekoladą. Obok orzechy włoskie.
  • Krok 10

    Orzechy włoskie oprósz cukrem pudrem i podpraż na patelni do zrumienienia.

    Podprażone orzechy włoskie.
  • Krok 11

    Na polewie ułóż podprażone orzechy.

    Tofurnik z orzechami włoskimi i polewą czekoladową.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej