1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Beziki
  4. Bezy czekoladowe

Bezy czekoladowe

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Bezy czekoladowe to słodkie ciasteczka o idealnie kruchym wierzchu. Dzięki sposobowi przygotowania bezy mają oryginalny wygląd i kolor - wszystkie są do siebie podobne, ale żadna beza nie będzie taka sama :) Patera z takimi bezikami wygląda uroczo. Każdy chce spróbować tych małych cudeniek :) Gorzka czekolada dodana do masy z białek wspaniale przełamuje słodycz tradycyjnych bez. Serdecznie zapraszam do przepisu na moje bezy czekoladowe!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 110°C.

    Białka ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier z wanilią i dokładnie wymieszaj masę.

  • Krok 2

    Na ubitą masę wylej cienką strużką 3 łyżki wystudzonej czekolady. Nie mieszając dodanej czekolady, nabierz szpatułą wierzchnią warstwę bezy z czekoladą i delikatnie przełóż do szprycy. 

  • Krok 3

    Białka z czekoladą wyciskaj na przygotowane wcześniej blachy, tworząc małe bezy.

  • Krok 4

    Na pozostałą ilość białek znowu wylej czekoladę, bez mieszania zbierz warstwę białek z czekoladą i przełóż do szprycy. Na blasze formuj kolejne bezy. Dodawanie czekolady i zdejmowanie warstwy bezy z czekoladą powtarzaj do momentu wykorzystania całej czekolady.

  • Krok 5

    Bezy piecz przez około 50 minut. Upieczone bezy pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Z podanego przepisu otrzymasz około 40 bezików.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej