Wegańskie beziki
Tak słodkie, jak urocze 😻- wegańskie beziki idealnie sprawdzą się jako przekąska, a także jako dodatek do deserów czy element dekoracji wielu wypieków. Szklany słój wypełniony mini bezikami w wersji wegańskiej będzie się pięknie prezentować na słodkim stole czy podczas przyjęcia urodzinowego.
Beziki wegańskie przygotowałam na bazie aquafaby. Dodatek kamienia winnego sprawi, że beza będzie sztywniejsza, a same beziki podczas suszenia zachowają nadany im za pomocą tylki kształt.
Jeśli chcecie dowiedzieć się jak przygotować wegańskie beziki, kolorowe jak grzywa jednorożca🦄, koniecznie sprawdźcie mój przepis😃
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie beziki:
-
Krok 1
Aquafabę przełóż do misy robota i ubijaj. Cukier puder dodawaj stopniowo do ubijającej się piany.
-
Krok 2
Pod koniec ubijania dodaj winian potasu i ubij do uzyskania sztywnej i lśniącej konsytencji.
-
Krok 3
W rękawie cukierniczym umieść ulubioną tylkę. Boki rękawa posmaruj delikatnie barwnikiem, a następnie przełóż ubitą bezę wegańską.
-
Krok 4
Wyciskaj małe beziki na blasze do pieczenia. Piecz w 110 C z funkcją termoobieg przez około 2-3 godziny. Wysuszone beziki pozostaw w piekarniku do całkowitego wysuszenia.
Żeby beza z aquafaby była stabilna, najlepiej przed ubijaniem zredukować ją o połowę. Czyli jeżeli potrzebujemy 90 g aquafaby to przelewamy 180 g garnka i redukujemy. Następnie schładzamy płyn.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/beziki/weganskie-beziki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze