1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Beziki
  4. Wegańskie beziki

Wegańskie beziki

wegańskie beziki kolorowe z barwnikami - Wszystkiego Słodkiego
wegańskie beziki kolorowe z barwnikami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tak słodkie, jak urocze 😻- wegańskie beziki idealnie sprawdzą się jako przekąska, a także jako dodatek do deserów czy element dekoracji wielu wypieków. Szklany słój wypełniony mini bezikami w wersji wegańskiej będzie się pięknie prezentować na słodkim stole czy podczas przyjęcia urodzinowego.

Beziki wegańskie przygotowałam na bazie aquafaby. Dodatek kamienia winnego sprawi, że beza będzie sztywniejsza, a same beziki podczas suszenia zachowają nadany im za pomocą tylki kształt.

Jeśli chcecie dowiedzieć się jak przygotować wegańskie beziki, kolorowe jak grzywa jednorożca🦄,  koniecznie sprawdźcie mój przepis😃

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie beziki:

  • Krok 1

    Aquafabę przełóż do misy robota i ubijaj. Cukier puder dodawaj stopniowo do ubijającej się piany.

    Aquafaba w misie, a obok cukier puder.
  • Krok 2

    Pod koniec ubijania dodaj winian potasu i ubij do uzyskania sztywnej i lśniącej konsytencji.

    W misie robota kuchennego ubijająca się wegańska piana bezowa. Obok na blacie winian potasu..
  • Krok 3

    W rękawie cukierniczym umieść ulubioną tylkę. Boki rękawa posmaruj delikatnie barwnikiem, a następnie przełóż ubitą bezę wegańską.

    W misie ubita wegańska beza. Obok worek cukierniczy, tylki i różowy barwnik.
  • Krok 4

    Wyciskaj małe beziki na blasze do pieczenia. Piecz w 110 C z funkcją termoobieg przez około 2-3 godziny. Wysuszone beziki pozostaw w piekarniku do całkowitego wysuszenia.

    Gotowe beziki wegańskie.

Żeby beza z aquafaby była stabilna, najlepiej przed ubijaniem zredukować ją o połowę. Czyli jeżeli potrzebujemy 90 g aquafaby to przelewamy 180 g garnka i redukujemy. Następnie schładzamy płyn.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/beziki/weganskie-beziki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej