Blondie z serkiem mascarpone i jagodami

Blondie z serkiem mascarpone i jagodami to jasna wersja brownie z białą czekoladą. Serek mascarpone nadaje ciastu kremowego posmaku, który idealnie uzupełniają jagody. Szybko się piecze, jeszcze szybciej znika z talerza. Pamiętajcie, że prawidłowe blondie, będzie trochę zakalcowate i wilgotne. W tym tkwi cały jego urok. :) Serdecznie zapraszam na białą wersję brownie :)
Składniki
Blondie:
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Czekoladę z masłem rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Czekoladę z masłem rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzyj mikserem.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli.
Rozpuszczoną czekoladę połącz z masą jajeczną. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż do połączenia składników. Masę przelej do formy.
Mascarpone, jajko i cukier puder zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylej na ciasto tworząc kleksy. Ciasto posyp mrożonymi jagodami. Piecz przez 35-40 minut.
Po upieczeniu ciasto przestudź i wstaw do lodówki.