1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Blondie z serkiem mascarpone i jagodami

Blondie z serkiem mascarpone i jagodami

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Blondie z serkiem mascarpone i jagodami to jasna wersja brownie z białą czekoladą. Serek mascarpone nadaje ciastu kremowego posmaku, który idealnie uzupełniają jagody. Szybko się piecze, jeszcze szybciej znika z talerza. Pamiętajcie, że prawidłowe blondie, będzie trochę zakalcowate i wilgotne. W tym tkwi cały jego urok. :)  Serdecznie zapraszam na białą wersję brownie :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Blondie:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Czekoladę z masłem rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 3

    Czekoladę z masłem rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 4

    Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzyj mikserem.

  • Krok 5

    W osobnej misce przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli.

  • Krok 6

    Rozpuszczoną czekoladę połącz z masą jajeczną. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż do połączenia składników. Masę przelej do formy.

  • Krok 7

    Mascarpone, jajko i cukier puder zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylej na ciasto tworząc kleksy. Ciasto posyp mrożonymi jagodami. Piecz przez 35-40 minut.

  • Krok 8

    Po upieczeniu ciasto przestudź i wstaw do lodówki.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej