1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Brownie z kajmakiem i solonymi migdałami

Brownie z kajmakiem i solonymi migdałami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Mocno czekoladowe brownie to odpowiedni wypiek na deszczowy, pochmurny dzień jak ten. :) Kajmak i solone migdały są idealnym dopełnieniem klasycznego wypieku. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 160°C. Masło umieść w rondelku i roztop je na małym ogniu. Dodaj czekoladę i mieszaj od czasu do czasu, nie podgrzewając za bardzo masy.

  • Krok 2

    Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem, połącz z ziarenkami wanilii. Do masy dodaj roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj na gładką masę.

  • Krok 3

    Na końcu dodaj mąkę z solą i zmiksuj na jednolite ciasto. Wyłóż do przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 4

    W tym czasie upraż migdały. Jeśli masz migdały ze skórką, sparz je i po kilkunastu minutach usuń z nich skórkę. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową i umieść na niej migdały. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i praż przez 20 minut do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu posiekaj je na kawałki i wymieszaj dokładnie z solą.

  • Krok 5

    Serek mascarpone zmiksuj z kajmakiem do połączenia się składników i wyłóż na ostudzone ciasto. Wierzch posyp solonymi migdałami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej