1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin

Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin to pomysł na oryginalne domowe ptysie. Idealnie chrupiące i delikatne ciasto, a w środku wyśmienity krem kawowy na bazie serka mascarpone… Mniam! Wierzch tworzy kruche ciasto z dodatkiem czarnego kakao – podczas pieczenia powstaje pyszna kruszonka o oryginalnym, czarnym kolorze! Całość tworzy naprawdę wyszukany efekt. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Wymieszaj mąkę z czarnym kakao. Dodaj cukier oraz zimne masło i szybko zagnieć ciasto.

    kakao, mąka, masło, cukier w miseczkach
  • Krok 2

    Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na około pół godziny do lodówki.

    zagniecione ciasto w folii spożywczej
  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj i za pomocą okrągłej foremki o średnicy ok. 3 cm, wytnij z niego 30 krążków.
    Przełóż krążki na deskę i wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.

    rozwałkowane ciasto na blacie, wałek

Ciasto parzone:

  • Krok 4

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190°C.

    blacha wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 5

    Zagotuj mleko, wodę, cukier, masło i szczyptę soli.

    mleko, woda, cukier masło w miseczkach, rondelek na blacie
  • Krok 6

    Do gotującego się płynu wsyp mąkę.

    gotowy płyn maślany w rondelku, mąka w miseczce
  • Krok 7

    Mieszaj energicznie łyżką, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka i będzie miało szklisty wygląd. Następnie zdejmij garnek z palnika i odstaw do wystudzenia.

    wyrobione ciasto parzone w rondelku
  • Krok 8

    Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jajka, miksując po każdym do uzyskania jednolitej konsystencji.

    ciasto parzone w rondelku, jajka w miseczce
  • Krok 9

    Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj ptysie o średnicy ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ptysiu połóż kawałek zamrożonego ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut.

    surowe ptysie na papierze do pieczenia
  • Krok 10

    Upieczone ptysie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    upieczone ptysie na papierze do pieczenia

Krem kawowy:

  • Krok 11

    Kawę rozpuszczalną rozmieszaj z gorącą wodą i włóż do lodówki. Poczekaj, aż kawa będzie całkowicie wystudzona.

    kawa rozpuszczalna w miseczce
  • Krok 12

    Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dolewaj do masy strumieniem schłodzoną kawę. Dokładnie wymieszaj.

    serek mascarpone, śmietanka, cukier puder, kawa w miseczkach
  • Krok 13

    Przetnij wystudzone ptysie, a następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskaj krem do każdego ptysia.

    ptysie przełożone kremem, rękaw cukierniczy

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej