Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem - Przepis
Ciasta parzone

Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin

Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin

  • 02:30
  • 30
  • Średni
02:30
30
Średni

Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin to pomysł na oryginalne domowe ptysie. Idealnie chrupiące i delikatne ciasto, a w środku wyśmienity krem kawowy na bazie serka mascarpone… Mniam! Wierzch tworzy kruche ciasto z dodatkiem czarnego kakao – podczas pieczenia powstaje pyszna kruszonka o oryginalnym, czarnym kolorze! Całość tworzy naprawdę wyszukany efekt. :)

Składniki

Ciasto kruche:
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g cukru
Ciasto parzone:
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 10 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 g soli
  • 125 g mąki pszennej
  • 4 jajka
Krem kawowy:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru (45 g)
Składniki
Ciasto kruche:
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g cukru
Ciasto parzone:
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 10 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 g soli
  • 125 g mąki pszennej
  • 4 jajka
Krem kawowy:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru (45 g)
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta parzone ->

Przepisy z kategorii Ciasta parzone

Wszystkiego słodkiego
01:00
30
Średni
Pieczone churros
Wszystkiego słodkiego
01:00
20
Łatwy
Gniazdka