Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin
Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem ☕ – Choux au craquelin to pomysł na oryginalne domowe ptysie. Idealnie chrupiące i delikatne ciasto, a w środku wyśmienity krem kawowy na bazie serka mascarpone… Mniam! Wierzch tworzy kruche ciasto z dodatkiem czarnego kakao – podczas pieczenia powstaje pyszna kruszonka o oryginalnym, czarnym kolorze! Całość tworzy naprawdę wyszukany efekt 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kruchego ciasta:
-
Krok 1
Wymieszaj mąkę z czarnym kakao. Dodaj cukier oraz zimne masło i szybko zagnieć ciasto.
-
Krok 2
Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na około pół godziny do lodówki.
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj i za pomocą okrągłej foremki o średnicy ok. 3 cm, wytnij z niego 30 krążków.
Przełóż krążki na deskę i wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Przepis na ciasto parzone:
-
Krok 4
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190°C.
-
Krok 5
Zagotuj mleko, wodę, cukier, masło i szczyptę soli.
-
Krok 6
Do gotującego się płynu wsyp mąkę.
-
Krok 7
Mieszaj energicznie łyżką, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka i będzie miało szklisty wygląd. Następnie zdejmij garnek z palnika i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jajka, miksując po każdym do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 9
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj ptysie o średnicy ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ptysiu połóż kawałek zamrożonego ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut.
-
Krok 10
Upieczone ptysie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Krem kawowy:
-
Krok 11
Kawę rozpuszczalną rozmieszaj z gorącą wodą i włóż do lodówki. Poczekaj, aż kawa będzie całkowicie wystudzona.
-
Krok 12
Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dolewaj do masy strumieniem schłodzoną kawę. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 13
Przetnij wystudzone ptysie, a następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskaj krem do każdego ptysia.
-
Marta poleca
Tylka Wilton 1M świetnie sprawdza się przy tworzeniu dekoracji z kremów. Moje wypieki i desery często ozdabiam rozetkami czy kwiatami z kremu. Idealnie nada się również do ozdabiania babeczek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/mini-ptysie-z-czarna-kruszonka-i-kawowym-kremem-choux-au-craquelin |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze