1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Czekoladowa karpatka z truskawkami

Czekoladowa karpatka z truskawkami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowa karpatka z truskawkami to wakacyjna odsłona tradycyjnej wersji tego ciasta! Czekoladowe ciasto i  czekoladowy krem budyniowy przełamują truskawki. Ponieważ sezon na truskawki niebawem się skończy – pospieszcie się z przygotowaniem tej karpatki! Uwierzcie mi, najlepiej smakuje właśnie teraz :) Karpatkę wyjmuję z lodówki godzinę przed podaniem – dzięki temu krem ma najlepszą konsystencję. Ciasto pięknie wygląda, zachęca do spróbowania :) Zapraszam po przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Wodę i masło zagotuj. Na gotującą się wodę wsyp przesianą mąkę z kakao i cały czas gotując na średniej mocy palnika, mieszaj przez około 3-4 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

  • Krok 3

    Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce. Piecz przez około 35 – 40 minut.

  • Krok 4

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne, zmniejsz temperaturę do 150 i susz przez kolejne 10-15 minut.

Krem budyniowy:

  • Krok 1

    Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj wraz z śmietanką i czekoladą połamaną na kawałki.

  • Krok 2

    Przelej wymieszany budyń i zagotuj do uzyskania budyniowej masy. Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 3

    Wystudzony budyń zmiksuj i cały czas miksując dodawaj po łyżce miękkie masło.

Dodatkowo:

  • Krok 1

    Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim krem budyniowy, na kremie rozłóż pokrojone truskawki (pozostawiając kilka do dekoracji na wierzch ciasta).

  • Krok 2

    Krem przykryj druga połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, by krem dobrze stężał.

  • Krok 3

    Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej