Ciasta parzone

Czekoladowa karpatka z truskawkami

Czekoladowa karpatka z truskawkami

  • 04:00
  • 20
  • Łatwy
04:00
20
Łatwy

Czekoladowa karpatka z truskawkami to wakacyjna odsłona tradycyjnej wersji tego ciasta! Czekoladowe ciasto i  czekoladowy krem budyniowy przełamują truskawki. Ponieważ sezon na truskawki niebawem się skończy – pospieszcie się z przygotowaniem tej karpatki! Uwierzcie mi, najlepiej smakuje właśnie teraz :) Karpatkę wyjmuję z lodówki godzinę przed podaniem – dzięki temu krem ma najlepszą konsystencję. Ciasto pięknie wygląda, zachęca do spróbowania :) Zapraszam po przepis!

Składniki

Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 120 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 jajek
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 2 Budynie czekoladowe Dr. Oetkera
  • 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 350 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia
Składniki
Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 120 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 jajek
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 2 Budynie czekoladowe Dr. Oetkera
  • 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 350 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta parzone ->

Przepisy z kategorii Ciasta parzone

Wszystkiego słodkiego
01:00
30
Średni
Pieczone churros
Wszystkiego słodkiego
01:00
20
Łatwy
Gniazdka