Ekler z kremem z owoców leśnych
Pamiętam eklery ledwo mieszczące się w dłoni, wypełnione bo brzegi budyniowym kremem, z grubą warstwą polewy czekoladowej. Niezmienna od lat miłość do ciasta parzonego skłoniła mnie do przygotowania mojej wersji tych pysznych i elegackich ciastek. Postawiłam jednak na ich nieco bardziej nowoczesną i wyszukaną odsłonę - kakaowe parzone ciasto przełożyłam śmietankowym kremem ze sporą ilością owoców leśnych.
Wszystko się tu ze sobą idealnie komponuje - ciemny kolor ciasta z soczystym fioletem i polewą z gorzkiej czekolady 🍫Całość oprószyłam złotymi drobinkami i liofilizowanymi malinami. Ekler smakuje naprawdę pysznie i wygląda jak z najlepszej francuskiej cukierni 😍
Ekler z kremem z owoców leśnych to idealny przepis, jeśli planujesz przygotować deser ze słodkim efektem WOW😮
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kakaowe ciasto parzone na eklerki:
-
Krok 1
Do garnka przelej wode i mleko, dodaj sól, cukier i masło. Zagotuj. Do osobnej miski przesiej mąkę z kakao i wymieszaj. Do zagotowanego mleka przesyp mąkę z kakao i wymieszaj drewnianą łyżką, do momentu połączenia się ciasta w jedną całość.
-
Krok 2
Zaparzone ciasto przełóż do robota, miksuj chwilę, by ochłodzić ciasto. Jajka zblenduj. Miksując dolewaj stopniowo jajka, zacznij od przelania połowy porcji masy jajecznej.
-
Krok 3
Ciasto powinno swobodnie opadać z końcówki, tworząc literę V.
-
Krok 4
Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką otwartej gwiazdy - u mnie tylka Wilton 6B. Eklery szprycuj na sylikonowej macie.
-
Mata silikonowa do ptysiów i eklerów
Idealna do wypieków z ciasta parzonego. Mata po obu stronach posiada narysowane kształty - z jednej strony zarys kształtu eklerów, a drugiej ptysiów. Dzięki perforowanej powierzchni ciasto jest równo wypieczone,a gotowe ciastka z łatwością odchodzą od maty.
-
Krok 5
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190°C i piecz 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 35 minut.
-
Może się przydać
Tylka w kształcie dużej otwartej gwiazdy 6B Wilton wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzięki niej stworzysz unikatowe ozdoby - rozety oraz gwiazdkowe wypełnienia. Idealnie sprawdzi się do wyciskania ciasta parzonego na eklery - swoim ciastkom nadasz ciekawy kształt!
Krem z owoców leśnych:
-
Krok 6
Owoce zblenduj na puree.
-
Krok 7
Żelatynę namocz w zimnej wodzie do napęcznienia, po czym rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodaj do owoców, zmiksuj i odstaw do lodówki do momentu zżelowania.
-
Krok 8
Serek i śmietankę ubij z cukrem, pod koniec dodając owocową galaretkę.
-
Krok 9
Upieczone eklerki przekrój na pół.
-
Krok 10
Do rękawa z ozdobną końcówką przełóż gotowy krem i szprycuj go okrężnymi ruchami.
Polewa z czekolady:
-
Krok 11
Czekolade rozpuść w mikrofalówce lub kapieli wodnej. Górną część eklerka zanurzaj w czekoladzie.
-
Krok 12
Na jeszcze roztopioną czekoladę posyp złote drobinki i liofilizowane owoce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/ekler-z-kremem-z-owocow-lesnych |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze