1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Ekler z kremem z owoców leśnych

Ekler z kremem z owoców leśnych

eklerki z kremem z owoców leśnych wszystkiego słodkiego
eklerki z kremem z owoców leśnych wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Pamiętam eklery ledwo mieszczące się w dłoni, wypełnione bo brzegi budyniowym kremem, z grubą warstwą polewy czekoladowej. Niezmienna od lat miłość do ciasta parzonego skłoniła mnie do przygotowania mojej wersji tych pysznych i elegackich ciastek. Postawiłam jednak na ich nieco bardziej nowoczesną i wyszukaną odsłonę - kakaowe parzone ciasto przełożyłam śmietankowym kremem ze sporą ilością owoców leśnych.

Wszystko się tu ze sobą idealnie komponuje - ciemny kolor ciasta z soczystym fioletem i polewą z gorzkiej czekolady 🍫Całość oprószyłam złotymi drobinkami i liofilizowanymi malinami. Ekler smakuje naprawdę pysznie i wygląda jak z najlepszej francuskiej cukierni 😍

Ekler z kremem z owoców leśnych to idealny przepis, jeśli planujesz przygotować deser ze słodkim efektem WOW😮

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kakaowe ciasto parzone na eklerki:

  • Krok 1

    Do garnka przelej wode i mleko, dodaj sól, cukier i masło. Zagotuj. Do osobnej miski przesiej mąkę z kakao i wymieszaj. Do zagotowanego mleka przesyp mąkę z kakao i wymieszaj drewnianą łyżką, do momentu połączenia się ciasta w jedną całość.

    w garnku mleko z masłem na ciasto parzone, obok ciemne kakao dr. Oetkera
  • Krok 2

    Zaparzone ciasto przełóż do robota, miksuj chwilę, by ochłodzić ciasto. Jajka zblenduj. Miksując dolewaj stopniowo jajka, zacznij od przelania połowy porcji masy jajecznej.

    w robocie kuchennym bosch kakaowe ciasto parzone obok miseczka z jajkami
  • Krok 3

    Ciasto powinno swobodnie opadać z końcówki, tworząc literę V.

    na końcówce K od robota bosch kakaowe ciasto parzone
  • Krok 4

    Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką otwartej gwiazdy - u mnie tylka Wilton 6B. Eklery szprycuj na sylikonowej macie.

    na blasze z matą silikonowej kakaowe eklerki przed pieczeniem
  • Mata silikonowa do ptysiów i eklerów

    Idealna do wypieków z ciasta parzonego. Mata po obu stronach posiada narysowane kształty - z jednej strony zarys kształtu eklerów, a drugiej ptysiów. Dzięki perforowanej powierzchni ciasto jest równo wypieczone,a gotowe ciastka z łatwością odchodzą od maty.

    Mata silikonowa do ptysiów i eklerów
  • Krok 5

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190°C i piecz 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 35 minut.

    upieczone kakaowe eklerki na blaszce z matą sylikonową
  • Może się przydać

    Tylka w kształcie dużej otwartej gwiazdy 6B Wilton wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzięki niej stworzysz unikatowe ozdoby - rozety oraz gwiazdkowe wypełnienia. Idealnie sprawdzi się do wyciskania ciasta parzonego na eklery - swoim ciastkom nadasz ciekawy kształt!

    Może się przydać

Krem z owoców leśnych:

  • Krok 6

    Owoce zblenduj na puree.

    robot ręczny bosch i naczynie z owocami
  • Krok 7

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie do napęcznienia, po czym rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodaj do owoców, zmiksuj i odstaw do lodówki do momentu zżelowania.

    zblendowane owoce, miseczka z żelatyną uniwersalną Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Serek i śmietankę ubij z cukrem, pod koniec dodając owocową galaretkę.

    Krem owoce leśne do eklerów w misie robota kuchennego bosch
  • Krok 9

    Upieczone eklerki przekrój na pół.

    na blacie przekrojone eklerki kakaowe
  • Krok 10

    Do rękawa z ozdobną końcówką przełóż gotowy krem i szprycuj go okrężnymi ruchami.

    nadziane kremem eklery kakaowe

Polewa z czekolady:

  • Krok 11

    Czekolade rozpuść w mikrofalówce lub kapieli wodnej. Górną część eklerka zanurzaj w czekoladzie.

    w miseczce roztopiona czekolada na polewę do eklerów
  • Krok 12

    Na jeszcze roztopioną czekoladę posyp złote drobinki i liofilizowane owoce.

    na kratce eklery z polewą czekoladową posypane złotą posypka i liofilizowanymi owocami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/ekler-z-kremem-z-owocow-lesnych

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej