1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańskie churros z cynamonową posypką

Wegańskie churros z cynamonową posypką

wegańskie churros w cynamonowej posypce na zielonym podłużnym talerzyku
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Hiszpańskie churros najlepiej smakują jeszcze ciepłe i pokryte smakowitą cynamonową posypką. Klasyczne ciasto na churros przygotowywane jest na bazie masła i jajek. Wybierając wersję wegańską zamień masło na wegańską margarynę, zaś jajka na aquafabę, czyli wodę po ugotowanej ciecierzycy. Ta magiczna mikstura nie tylko wspiera ideę zero waste, ale także idealnie sprawdza się jako baza dla bezy, składnik musu czekoladowego czy też brownie! 💚


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na Churros:

  • Krok 1

    W garnku zagotuj wodę z margaryną, cukrem trzcinowym, cukrem z wanilią i szczyptą soli.

    Cukier z wanilią, margaryna wegańska, cukier trzcinowy i szczypta soli. Obok na kuchence indukcyjnej woda.
  • Krok 2

    Gdy woda  się zagotuje, zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, a masa zacznie odchodzić od ścianek i stanie się gładka. Zdejmij garnek z kuchenki.

    Na kuchence indukcyjnej Bosch, gotująca się woda, z cukrem trzcinowym, cukrem z wanilią, margaryną wegańską i wodą. Obok w miseczce mąka i drewniana łyżka.
  • Krok 3

    Odstaw ciasto na około 10 minut. W tym czasie możesz przelać olej do garnka i zacząć go rozgrzewać, do temperatury 180°C.

    Zaparzone ciasto parzone w wersji wegański w garnku na kuchence indukcyjnej.
  • Krok 4

    Gdy ciasto się wystudzi dolej do niego aquafabę i dobrze zmiksuj.

    Aquafaba w miseczce oraz zaparzone ciasto wegańskie. Obok mikser ręczny firmy Bosch.
  • Krok 5

    Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.* Następnie wyciskaj kawałki ciasta bezpośrednio na olej, odcinając je nożyczkami.

    Smażenie churros w garnku. Obok na talerzyku churros odsączone na ręczniku papierowym.
  • Krok 6

    Usmażone churros przełóż na ręcznik papierowy, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

    Churros odsączone na ręczniku papierowym.

Przygotowanie cynamonowej posypki:

  • Krok 7

    Wymieszaj cukier trzcinowy z cynamonem.

    Odsączone churros na ręczniku papierowym. Obok cynamon mielony i cukier trzcinowy.
  • Krok 8

     Obtocz nimi swoje churros.

    Obtoczone churros w cukrze z cynamonem.

Porada

Ciasto na churros jest dosyć gęste, dlatego by swobodnie wyciskać porcje ciasta, najlepiej użyć mocnego, materiałowego rękawa cukierniczego lub kilku jednorazowych naraz.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej