1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Gniazdka

Gniazdka

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami!  Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu na gniazdka. Coś innego niż pączki i faworki, ale równie pysznego.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Do garnka wlej wodę, umieść w nim masło oraz sól, po czym ustaw na średniej mocy palnika.

  • Krok 2

    Kiedy całość się zagotuje, wsyp jednym ruchem całą mąkę i wszystko energicznie wymieszaj rózgą na jednolitą masę, aż zacznie odstawać od ścianek garnka. Wówczas zdejmij garnek z palnika i odstaw masę do wystudzenia.

  • Krok 3

    Kiedy masa już wystygnie, dodawaj do niej kolejno jajka i po każdym dodaniu miksuj na jednolitą masę. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie mocno wyciętej gwiazdki.

  • Krok 4

    Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do temperatury około 175-180°C. W czasie nagrzewania się patelni z papieru do pieczenia wytnij około 20 kwadratów i wyciskaj na nie po jednym krążku ciasta. 

  • Krok 5

    Następnie wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz papierem do góry. Po około 1 minucie usuń kawałki papieru i smaż z każdej strony po 3-4 minuty, aż do zrumienienia. Po usmażeniu odsącz gniazdka na arkuszach ręcznika papierowego (możesz też użyć papieru śniadaniowego).

  • Krok 6

    Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotuj lukier. Gniazdka polukruj i posyp kolorową posypką.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej