Lekkie ciasto z morelami
Będąc na ryneczku, zatrzymaj się na chwilę, aby kupić pół kilograma moreli - mam dla Ciebie przepis z tymi przepysznymi owocami. To lekkie, proste ciasto na popołudnie. :) Owocowe cudo, jakie piekłam wcześniej, jest przygotowane w podobny sposób. :) Spróbuj!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowania ciasta z morelami:
-
Krok 1
Formę do ciasta o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170°C.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Morele umyj i wypestkuj.
-
Krok 3
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 5
Cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka, po czym cienką strużką wlewaj olej, dalej ubijając.
-
Krok 6
Na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przełóż równomiernie do formy. Na wierzch wyłóż owoce i posyp wiórkami kokosowymi.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.
-
Krok 7
Ciasto z morelami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/lekkie-ciasto-z-morelami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze