1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Lekkie ciasto z morelami

Lekkie ciasto z morelami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Będąc na ryneczku, zatrzymaj się na chwilę, aby kupić pół kilograma moreli - mam dla Ciebie przepis z tymi przepysznymi owocami. To lekkie, proste ciasto na popołudnie. :) Owocowe cudo, jakie piekłam wcześniej, jest przygotowane w podobny sposób. :) Spróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Formę do ciasta o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170°C.

  • Krok 2

    Morele umyj i wypestkuj.

  • Krok 3

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 4

    Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 5

    Cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka, po czym cienką strużką wlewaj olej, dalej ubijając.

  • Krok 6

    Na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przełóż równomiernie do formy. Na wierzch wyłóż owoce i posypałam wiórkami kokosowymi.

  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej