1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Ciepłą szarlotką jesień się zaczyna. Choć możesz przygotować ją o każdej porze roku to właśnie w momencie gdy liście na drzewach zmieniają kolor na złocisty, wieczory stają się coraz dłuższe, a sezon na świeże, polskie jabłka jest w pełni, smakuje ona najlepiej. Nie musisz szukać miksera, wystarczy duża miska i… Twoje dłonie! 😊 Już w momencie prażenia jabłek w całej kuchni roznosi się słodki zapach popołudniowej przyjemności! Mmmm… 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Szarlotka:

  • Krok 1

    Zmielone migdały, płatki owsiane, skrobię i cukier wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do schłodzenia na około 30-40 minut.

    ciasto migdałowo- owsiane bezglutenowe na szarlotkę
  • Krok 2

    Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 2/3 porcji jabłek umieść w garnku i wymieszaj z sokiem z cytryny.

    jabłka do szarlotki bezglutenowej
  • Krok 3

    Do jabłek w garnku wsyp cukier i cukier z wanilią, dodaj wodę i zagotuj na dużej mocy palnika. Zmniejsz moc na średnią i gotuj co jakiś czas mieszając aż jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj pozostałą 1/3 jabłek, wymieszaj i gotuj do momentu, aż zmiękną ale się nie rozpadną. Odstaw do przestudzenia.

    prażone jabłka z cukrem z wanilia bez glutenu Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy o wielkości  23 x 33 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez 20 minut.

    Po upieczeniu zmniejsz temperaturę do 180 °C.

    ciasto bezglutenowe na szarlotkę
  • Krok 5

    W międzyczasie rozwałkuj między arkuszami papieru drugą cześć ciasta. Ciasto szybko stanie się miękkie, więc razem z papierem włóż je do lodówki lub zamrażarki.

    wałek, przygotowanie ciasta na szarlotkę bezglutenową
  • Krok 6

    Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka (nie muszą być całkowicie wystudzone).

    jabłka wyłożone na podpieczony spód bezglutenowy
  • Krok 7

    Na warstwę jabłek rozłóż wcześniej rozwałkowane ciasto i nakłuj widelcem aby wilgoć miała gdzie uchodzić i ciasto dobrze się wypiekło.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni.

    prażone jabłka przykryte ciastem migdałowo-owsianym bez glutenu
  • Krok 8

    Po upieczeniu odstaw do przestudzenia. Szarlotkę możesz podać jeszcze ciepłą (nie gorącą) z porcją lodów lub bitą śmietaną.

     

    * Takie fajne rękawice kuchenne znajdziesz w naszym sklepie internetowym 🛒 o TUTAJ

    szarlotka bezglutenowa na mące migdałowej i owsianej

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej