1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto brzoskwiniowe z karmelową kruszonką z orzechami

Ciasto brzoskwiniowe z karmelową kruszonką z orzechami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto brzoskwiniowe z karmelową kruszonką z orzechami jest deserem, którym będę żegnała jesień. Jest to wyjątkowe ciasto, ponieważ kruszonkę przygotowałam z dodatkiem orzechów włoskich i brązowego cukru – koniecznie wypróbujcie! Jestem przekonana, że tak jak ja staniecie się fanami takiej kruszonki. :) Ciasto jest przyjemnie owocowe i zdecydowanie zapowiada nadchodzącą jesień. Gwarantuję, że cały dom będzie pięknie pachniał pieczoną brzoskwinią i orzechami!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruszonka:

  • Krok 1

    Orzechy włoskie posiekaj i odłóż do miski. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, cukier ze skórką pomarańczową, pokrojone w kostki masło i orzechy. 

  • Krok 2

    Szybko zagnieć na kruszonkę i wstaw do lodówki.

Ciasto:

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzoskwinie umyj i pokrój w półplastry. Białka oddziel od żółtek. 

  • Krok 4

    Ubij białka z cukrem na sztywną i lśniącą pianę, dodaj cukier z wanilią, a następnie żółtka. 

  • Krok 5

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z masą jajeczną. Partiami dodawaj masło i maślankę. Wymieszaj do połączenia składników.

  • Krok 6

    Tak przygotowane ciasto przełóż do formy. Ułóż na nim brzoskwinie i posyp kruszonką. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej