Ciasto z jabłkami i masą budyniową

Wyśmienite ciasto z jabłkami i masą budyniową. Idealny przepis na coś słodkiego dla całej rodziny. W sam raz na weekend. ☆ Polecam! ☆
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch.
-
Krok 2
Następnie dodawaj kolejno jajka ucierając po każdym dodaniu.
-
Krok 3
Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników.
-
Krok 4
Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w formie.
-
Krok 5
Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na grube kawałki i ułóż dość gęsto na przygotowanym cieście. Wierzch jabłek posyp cynamonem.
Masa budyniowa:
-
Krok 6
Śmietankę wymieszaj z mlekiem. Połowę wlej do garnka i zagotuj. Do drugiej połowy wsyp cukier, proszek budyniowy i wymieszaj.
-
Krok 7
Garnek z zagotowaną śmietanką odstaw z palnika, wlej masę budyniową, energicznie wymieszaj i ponownie podgrzewaj. Cały czas mieszając, zagotuj. Gorącą masę wyłóż równomiernie na jabłka. Posyp wierzch płatkami migdałów, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom i piecz ok 60-65 min.
-
Krok 8
Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać przykryj go papierem do pieczenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze