Ciasto z jabłkami i masą budyniową

Wyśmienite ciasto z jabłkami i masą budyniową. Idealny przepis na coś słodkiego dla całej rodziny. W sam raz na weekend. ☆ Polecam! ☆
Składniki
-
375 g mąki
-
150 g cukru pudru
-
150 g masła
-
3 jajka
-
3 opakowania Budyniu waniliowego Dr. Oetkera
-
1 l śmietanki 30%
-
150 ml mleka
-
200 g cukru
-
5-6 dużych kwaśnych jabłek (ja dałam szarą renetę)
-
40 g płatków migdałowych
Ciasto:
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch.
Następnie dodawaj kolejno jajka ucierając po każdym dodaniu.
Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w formie.
Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na grube kawałki i ułóż dość gęsto na przygotowanym cieście. Wierzch jabłek posyp cynamonem.
Masa budyniowa:
Śmietankę wymieszaj z mlekiem. Połowę wlej do garnka i zagotuj. Do drugiej połowy wsyp cukier, proszek budyniowy i wymieszaj.
Garnek z zagotowaną śmietanką odstaw z palnika, wlej masę budyniową, energicznie wymieszaj i ponownie podgrzewaj. Cały czas mieszając, zagotuj. Gorącą masę wyłóż równomiernie na jabłka. Posyp wierzch płatkami migdałów, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom i piecz ok 60-65 min.
Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać przykryj go papierem do pieczenia.
- 375 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera
- 3 opakowania Budyniu waniliowego Dr. Oetkera
- 1 l śmietanki 30%
- 150 ml mleka
- 200 g cukru
- 5-6 dużych kwaśnych jabłek (ja dałam szarą renetę)
- 40 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka Cynamonu Dr. Oetkera