Babki i ciasta ucierane

Ciasto z jabłkami i masą budyniową

Ciasto z jabłkami i masą budyniową

  • 02:00
  • 24
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:00
24
Łatwy

Wyśmienite ciasto z jabłkami i masą budyniową. Idealny przepis na coś słodkiego dla całej rodziny. W sam raz na weekend. ☆ Polecam! ☆

Składniki

Ciasto:
  • 375 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Masa budyniowa:
  • 1 l śmietanki 30%
  • 150 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 5-6 dużych kwaśnych jabłek (ja dałam szarą renetę)
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka Cynamonu Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch.

Krok 2

Następnie dodawaj kolejno jajka ucierając po każdym dodaniu.

Krok 3

Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników.

Krok 4

Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w formie.

Krok 5

Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na grube kawałki i ułóż dość gęsto na przygotowanym cieście. Wierzch jabłek posyp cynamonem.

Masa budyniowa:

Krok 6

Śmietankę wymieszaj z mlekiem. Połowę wlej do garnka i zagotuj. Do drugiej połowy wsyp cukier, proszek budyniowy i wymieszaj.

Krok 7

Garnek z zagotowaną śmietanką odstaw z palnika, wlej masę budyniową, energicznie wymieszaj i ponownie podgrzewaj. Cały czas mieszając, zagotuj. Gorącą masę wyłóż równomiernie na jabłka. Posyp wierzch płatkami migdałów, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom i piecz ok 60-65 min.

Krok 8

Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać przykryj go papierem do pieczenia.

Składniki
Ciasto:
  • 375 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Masa budyniowa:
  • 3 opakowania Budyniu waniliowego Dr. Oetkera
  • 1 l śmietanki 30%
  • 150 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 5-6 dużych kwaśnych jabłek (ja dałam szarą renetę)
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka Cynamonu Dr. Oetkera
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane

Wszystkiego słodkiego
00:50
12
Średni
Babeczki z jagodami