1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto z jabłkami i masą budyniową

Ciasto z jabłkami i masą budyniową

Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Wyśmienite ciasto z jabłkami i masą budyniową. Idealny przepis na coś słodkiego dla całej rodziny. W sam raz na weekend. ☆ Polecam! ☆


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch.

  • Krok 2

    Następnie dodawaj kolejno jajka ucierając po każdym dodaniu.

  • Krok 3

    Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników.

  • Krok 4

    Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w formie.

  • Krok 5

    Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na grube kawałki i ułóż dość gęsto na przygotowanym cieście. Wierzch jabłek posyp cynamonem.

Masa budyniowa:

  • Krok 6

    Śmietankę wymieszaj z mlekiem. Połowę wlej do garnka i zagotuj. Do drugiej połowy wsyp cukier, proszek budyniowy i wymieszaj.

  • Krok 7

    Garnek z zagotowaną śmietanką odstaw z palnika, wlej masę budyniową, energicznie wymieszaj i ponownie podgrzewaj. Cały czas mieszając, zagotuj. Gorącą masę wyłóż równomiernie na jabłka. Posyp wierzch płatkami migdałów, wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom i piecz ok 60-65 min.

  • Krok 8

    Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać przykryj go papierem do pieczenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-z-jablkami-i-masa-budyniowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej