Czekoladowe ciasteczka z chili

Połączenie czekolady, żurawiny i chili jest wyjątkowo aromatyczne i rozgrzewające. Dlatego polecam te ciasteczka nie tylko miłośnikom czekolady, ale wszystkim tym, którzy uwielbiają ostrzejszy smak słodyczy. Czekoladowe ciasteczka to przekąska, którą warto zabrać ze sobą, wybierając się na zimowy spacer. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Żurawinę oraz część gorzkiej czekolady (około 130 g) pokrój na drobne kawałki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
W rondelku umieść pozostałą czekoladę, dodaj masło i rozpuść na wolnym ogniu.
-
Krok 3
Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.
-
Krok 4
Do ubitych jajek powoli dodawaj roztopioną czekoladę i dalej ubijaj.
-
Krok 5
Mąkę przesiej przez sito, zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, chili i szczyptą soli, po czym wymieszaj z masą czekoladową. Następnie dodaj do ciasta pokrojoną żurawinę oraz czekoladę i wymieszaj.
-
Krok 6
Łyżką wykładaj porcje ciasta na blasze , pozostawiając między nimi wyraźne odstępy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 10-12 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze