Ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka z chili

Czekoladowe ciasteczka z chili

  • 00:30
  • 20
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
20
Łatwy

Połączenie czekolady, żurawiny i chili jest wyjątkowo aromatyczne i rozgrzewające. Dlatego polecam te ciasteczka nie tylko miłośnikom czekolady, ale wszystkim tym, którzy uwielbiają ostrzejszy smak słodyczy. Czekoladowe ciasteczka to przekąska, którą warto zabrać ze sobą, wybierając się na zimowy spacer. :)

Składniki

  • 80 g żurawiny suszonej
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta soli
Wskazówki

Czekoladowe ciasteczka z chili

Krok 1

Żurawinę oraz część gorzkiej czekolady (około 130 g) pokrój na drobne kawałki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

Krok 2

W rondelku umieść pozostałą czekoladę, dodaj masło i rozpuść na wolnym ogniu.

Krok 3

Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.

Krok 4

Do ubitych jajek powoli dodawaj roztopioną czekoladę i dalej ubijaj.

Krok 5

Mąkę przesiej przez sito, zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, chili i szczyptą soli, po czym wymieszaj z masą czekoladową. Następnie dodaj do ciasta pokrojoną żurawinę oraz czekoladę i wymieszaj.

Krok 6

Łyżką wykładaj porcje ciasta na blasze , pozostawiając między nimi wyraźne odstępy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 10-12 minut.

Składniki
  • 80 g żurawiny suszonej
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta soli
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka

Wszystkiego słodkiego
00:30
20
Łatwy
Ciasteczka kleikowe