1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Czekoladowe ciasteczka z chili

Czekoladowe ciasteczka z chili

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Połączenie czekolady, żurawiny i chili jest wyjątkowo aromatyczne i rozgrzewające. Dlatego polecam te ciasteczka nie tylko miłośnikom czekolady, ale wszystkim tym, którzy uwielbiają ostrzejszy smak słodyczy. Czekoladowe ciasteczka to przekąska, którą warto zabrać ze sobą, wybierając się na zimowy spacer. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Żurawinę oraz część gorzkiej czekolady (około 130 g) pokrój na drobne kawałki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 2

    W rondelku umieść pozostałą czekoladę, dodaj masło i rozpuść na wolnym ogniu.

  • Krok 3

    Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.

  • Krok 4

    Do ubitych jajek powoli dodawaj roztopioną czekoladę i dalej ubijaj.

  • Krok 5

    Mąkę przesiej przez sito, zmieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, chili i szczyptą soli, po czym wymieszaj z masą czekoladową. Następnie dodaj do ciasta pokrojoną żurawinę oraz czekoladę i wymieszaj.

  • Krok 6

    Łyżką wykładaj porcje ciasta na blasze , pozostawiając między nimi wyraźne odstępy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 10-12 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej