Sernik dyniowy



Ach, dynia 🍂Królowa jesieni, celebrytka wśród warzyw — pojawia się we wrześniu, robi karierę w latte, a zanim się obejrzysz, jest już w muffinkach, naleśnikach i nawet w sosie do makaronu. Ale dziś ma swoje gourmet pięć minut – w postaci kremowego sernika dyniowego, czyli wszystkiego, co w październiku najlepsze.
Delikatny, aksamitny, z dużą ilością purée z dyni, które nadaje mu piękny, złoto-pomarańczowy kolor i subtelną słodycz. Na wierzchu sernika dyniowego lądują świeże figi, które uwielbiam nie tylko za smak, ale piękny kolor i wyjątkową strukturę 🥰
Idealny na chłodne popołudnie, kiedy masz ochotę zawinąć się w koc, odpalić świeczkę o zapachu „Jesiennej mgły i wspomnień z dzieciństwa” i udawać, że jesteś bohaterką filmu o hygge.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sernik dyniowy
-
Krok 1
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Puree z dyni zmiksuj z twarogiem, cukrem i ekstraktem z pomarańczy.
-
Krok 3
Dodaj mąkę, zmiksuj.
-
Krok 4
Na końcu dodaj jajka i krótko zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 5
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Przełóż ciasto do formy.
-
Krok 6
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160°C i piecz 50 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 30 minut.
-
Krok 7
Na wierzch upieczonego i wystudzonego sernika ułóż pokrojone plastry fig. Przed podaniem możesz pokruszyć bezikami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-dyniowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze