1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Rozetki karnawałowe

Rozetki karnawałowe

rozetki karnawałowe wszystkiego słodkiego
rozetki karnawałowe wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Karnawałowe szaleństwo czas zacząć!🥳🪩🎉 Nawet najmniejszy bal nie może się obejść bez słodkich pyszności - tym razem zabieram Was w sentymentalną podróż do minionych lat ⌛

Rozetki karnawałowe to chrupiące i delikatne ciasteczka z gęstego ciasta naleśnikowego smażonego na głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania potrzebujesz specjalnych foremek - w przepisie krok po kroku wyjaśniam, jak stworzyć te pyszne cuda!😉

Rozetki z ciasta naleśnikowego idealnie sprawdzą się jako alternatywa dla faworków na Tłusty Czwartek. Koniecznie spróbujcie!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na rozetki

  • Krok 1

    Wszystkie składniki krótko zmiksuj.

    w szklanej misce mleko, jajko obok pasta z wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Przed każdym nałożeniu ciasta na rozetkę, zamocz ją w niedużej miseczce z zimnym olejem, po czym bezpośrednio w cieście, zanużając tylko dolny brzeg foremki.

    w miseczce z ciastem naleśnikowym zamaczana rozetka
  • Krok 3

    Smaż na rozgrzanym oleju, umierkowanej mocy palnika, by temperatura nie była zbyt wysoka. Ciasto przy smażeniu powinno samo odchodzić od foremki. 

    smażone rozetki karnawałowe z ciasta naleśnikowego
  • Krok 4

    Po chwili obróć rozetkę na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę, do uzyskania złotobrązowego koloru.

    w garnku smażone rozetki karnawałowe
  • Krok 5

    Rozetki odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

    na ręczniku papierowym usmażone karnawałowe rozetki

Zobacz nasze wideo

  • Krok 6

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/rozetki-karnawalowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej