Rozetki karnawałowe
Karnawałowe szaleństwo czas zacząć!🥳🪩🎉 Nawet najmniejszy bal nie może się obejść bez słodkich pyszności - tym razem zabieram Was w sentymentalną podróż do minionych lat ⌛
Rozetki karnawałowe to chrupiące i delikatne ciasteczka z gęstego ciasta naleśnikowego smażonego na głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania potrzebujesz specjalnych foremek - w przepisie krok po kroku wyjaśniam, jak stworzyć te pyszne cuda!😉
Rozetki z ciasta naleśnikowego idealnie sprawdzą się jako alternatywa dla faworków na Tłusty Czwartek. Koniecznie spróbujcie!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na rozetki
-
Krok 1
Wszystkie składniki krótko zmiksuj.
-
Krok 2
Przed każdym nałożeniu ciasta na rozetkę, zamocz ją w niedużej miseczce z zimnym olejem, po czym bezpośrednio w cieście, zanużając tylko dolny brzeg foremki.
-
Krok 3
Smaż na rozgrzanym oleju, umierkowanej mocy palnika, by temperatura nie była zbyt wysoka. Ciasto przy smażeniu powinno samo odchodzić od foremki.
-
Krok 4
Po chwili obróć rozetkę na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę, do uzyskania złotobrązowego koloru.
-
Krok 5
Rozetki odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz nasze wideo
-
Krok 6
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/rozetki-karnawalowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze