Ciasteczka

Rogaliki z cynamonem

Rogaliki z cynamonem

  • 01:00
  • 12
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
12
Łatwy

Rogaliki z cynamonem z ciasta francuskiego są apetycznym pomysłem na słodką przekąskę. Przygotowuje się je bardzo szybko, pięknie pachną i przepysznie smakują.

Składniki

  • 1 serek kremowy (typu Philadelfia)
  • 1 Cukier trzcinowy z Cynamonem Dr. Oetkera
  • 1 arkusz ciasta francuskiego 275 g
  • 1 jajko
Wskazówki

Rogaliki z cynamonem

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200° C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.Arkusz ciasta francuskiego rozwiń. Ostrym nożem przekrój arkusz na 3 części, tak, żeby powstały 3 prostokąty. Następnie każdy prostokąt przetnij w poprzek . W ten sposób otrzymasz 6 mniejszych prostokątów. Każdy z nich przetnij pod skosem, otrzymując 12 trójkątów.

Krok 2

Serek wymieszaj z połową opakowania cukru z cynamonem.

Krok 3

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń. Ostrym nożem przekrój arkusz na 3 części, tak, żeby powstały 3 prostokąty.

Krok 4

Następnie każdy prostokąt przetnij w poprzek . W ten sposób otrzymasz 6 mniejszych prostokątów. Każdy z nich przetnij pod skosem, otrzymując 12 trójkątów.

Krok 5

Na środek dłuższego boku ciasta połóż łyżeczkę serka i zwiń od szerszej części do węższej, zawijając delikatnie rogi rogalika do środka.

Krok 6

Roztrzep jajko i posmaruj nim rogaliki. Obsyp je resztą cukru z cynamonem.

Krok 7

Rogaliki ułóż na blaszce. Piecz je przez ok. 25 minut, aż do złoto-brązowego koloru.

Składniki
  • 1 serek kremowy (typu Philadelfia)
  • 1 Cukier trzcinowy z Cynamonem Dr. Oetkera
  • 1 arkusz ciasta francuskiego 275 g
  • 1 jajko
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka