Ciasteczka

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

  • 01:00
  • 40
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
40
Łatwy

Zapraszam na przepyszne kruche ciasteczka z dodatkiem imbiru. Na ciasteczkach odbiłam uroczy, świąteczny motyw reniferów :) Takim ciasteczkom naprawdę trudno się oprzeć! Są słodkim dopełnieniem okresu oczekiwania na Boże Narodzenie. Polecam!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 80g syropu klonowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciasteczka imbirowe:

Krok 1

Mąkę, sól i sodę oczyszczoną przesiej do miski. Dodaj cukier i mielony imbir.

Krok 2

Rozpuść masło w rondelku. Wlej je do suchych składników. 

Krok 3

Dodaj jajko, syrop klonowy i śmietankę. Laskę wanilii wydrąż przecinając ją wzdłuż i ostrzem noża wyskrob miąższ. Dodaj go do ciasta.

Krok 4

Zagnieć ciasto i rozwałkuj. Przy pomocy wykrawaczki wytnij z ciasta kółka, a następnie odciśnij kształt stempelkiem. Piecz przez 12-14 minut w temperaturze 170°C.

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 80g syropu klonowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka

Wszystkiego słodkiego
02:00
15
Średni
Wianuszki drożdżowe