Ciasto clafoutis
![Ciasto Clafoutis z wiśniami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego](https://wszystkiegoslodkiego.pl/storage/images/201920/clafoutis-1.jpg)
![Ciasto Clafoutis z wiśniami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego](https://wszystkiegoslodkiego.pl/storage/images/201920/clafoutis-1.jpg)
![Marta - zdjęcie profilowe](https://wszystkiegoslodkiego.pl/storage/images/202221/projekt-bez-tytulu-8.jpg)
Ciasto clafoutis to przepis na udany poniedziałek. To pyszny, aromatyczny deser, którego zapach cudnie rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wykorzystałyśmy tradycyjny francuski przepis, do którego (co ciekawe) używa się wiśni z pestkami - nadają one całości lekko migdałowego posmaku. Oczywiście jeżeli komuś przeszkadzają pestki – wiśnie można wcześniej wydrylować.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli nie lubisz skomplikowanych przepisów to ten jest właśnie dla Ciebie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta clafoutis:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Okrągłą formę ceramiczną o średnicy 27 cm wysmaruj masłem.
-
Krok 2
Jajka utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj cukier z wanilią, mleko oraz mąkę pszenną i dokładnie zmiksuj.
-
Cukier z wanilią
Cukier, który zawiera aromatyczne ziarenka wanilii. Idealny do deserów.
-
Krok 3
Dodaj do masy rozpuszczone masło i wymieszaj.
-
Krok 4
Masę przelej do formy i delikatnie ułóż umyte wiśnie.
-
Krok 5
Ciasto posyp płatkami migdałów i piecz przez 40 minut.
-
Krok 6
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/ciasto-clafoutis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze