1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Ciasto clafoutis

Ciasto clafoutis

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Clafoutis to przepis na udany poniedziałek.  To pyszny, aromatyczny deser, którego zapach cudnie rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wykorzystałyśmy tradycyjny francuski przepis, do którego (co ciekawe) używa się wiśni z pestkami - nadają one całości lekko migdałowego posmaku. Oczywiście jeżeli komuś przeszkadzają pestki – wiśnie można wcześniej wydrylować.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 170°C. Okrągłą formę ceramiczną o średnicy 27 cm wysmaruj masłem.

    Forma do tarty wysmarowana masłem
  • Krok 1

    Jajka utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj cukier z wanilią, mleko oraz mąkę pszenną i dokładnie zmiksuj.

    Jajka utarte z cukrem, mleko, mąka pszenna i cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • Krok 1

    Dodaj do masy rozpuszczone masło i wymieszaj.

    Rozpuszczone masło w miseczce
  • Krok 1

    Masę przelej do formy i delikatnie ułóż umyte wiśnie.

    Masa przelana do formy z wiśniami
  • Krok 1

    Ciasto posyp płatkami migdałów i piecz przez 40 minut.

    Masa posypana płatkami migdałów
  • Krok 1

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone clafoutis z wiśniami na kratce do studzenia

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej