Ciasto clafoutis
Ciasto clafoutis to przepis na udany poniedziałek. To pyszny, aromatyczny deser, którego zapach cudnie rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wykorzystałyśmy tradycyjny francuski przepis, do którego (co ciekawe) używa się wiśni z pestkami - nadają one całości lekko migdałowego posmaku. Oczywiście jeżeli komuś przeszkadzają pestki – wiśnie można wcześniej wydrylować.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli nie lubisz skomplikowanych przepisów to ten jest właśnie dla Ciebie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta clafoutis:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Okrągłą formę ceramiczną o średnicy 27 cm wysmaruj masłem.
-
Krok 2
Jajka utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj cukier z wanilią, mleko oraz mąkę pszenną i dokładnie zmiksuj.
-
Cukier z wanilią
Cukier, który zawiera aromatyczne ziarenka wanilii. Idealny do deserów.
-
Krok 3
Dodaj do masy rozpuszczone masło i wymieszaj.
-
Krok 4
Masę przelej do formy i delikatnie ułóż umyte wiśnie.
-
Krok 5
Ciasto posyp płatkami migdałów i piecz przez 40 minut.
-
Krok 6
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/ciasto-clafoutis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze