1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Ciasto clafoutis

Ciasto clafoutis

Ciasto Clafoutis z wiśniami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto Clafoutis z wiśniami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

Ciasto clafoutis to przepis na udany poniedziałek.  To pyszny, aromatyczny deser, którego zapach cudnie rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wykorzystałyśmy tradycyjny francuski przepis, do którego (co ciekawe) używa się wiśni z pestkami - nadają one całości lekko migdałowego posmaku. Oczywiście jeżeli komuś przeszkadzają pestki – wiśnie można wcześniej wydrylować.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli nie lubisz skomplikowanych przepisów to ten jest właśnie dla Ciebie! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta clafoutis:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 170°C. Okrągłą formę ceramiczną o średnicy 27 cm wysmaruj masłem.

    Forma do tarty wysmarowana masłem
  • Krok 2

    Jajka utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj cukier z wanilią, mleko oraz mąkę pszenną i dokładnie zmiksuj.

    Jajka utarte z cukrem, mleko, mąka pszenna i cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • Cukier z wanilią

    Cukier, który zawiera aromatyczne ziarenka wanilii. Idealny do deserów.

    Cukier z wanilią
  • Krok 3

    Dodaj do masy rozpuszczone masło i wymieszaj.

    Rozpuszczone masło i ciasto na clafoutis
  • Krok 4

    Masę przelej do formy i delikatnie ułóż umyte wiśnie.

    Masa przelana do formy z wiśniami
  • Krok 5

    Ciasto posyp płatkami migdałów i piecz przez 40 minut.

    Ciasto clafoutis posypane płatkami migdałów
  • Krok 6

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone clafoutis z wiśniami na kratce do studzenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/ciasto-clafoutis

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej