1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciasteczka korzenne z orzechami pinii

Ciasteczka korzenne z orzechami pinii

Ciasteczka korzenne z orzechami pinii na kratce do studzenia- Wszystkiego Słodkiego
Ciasteczka korzenne z orzechami pinii na kratce do studzenia- Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Ciasteczka korzenne z orzechami pinii to idealny przepis dla wszystkich łasuchów! 🍪Do ciastek dodałam przyprawę korzenną, dzięki której w całym domu pachnie zbliżającymi się świętami. Są chrupiące, ale jednocześnie rozpływają się w ustach. To świetna propozycja na słodką przekąskę, a także dekorację świątecznego stołu 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na ciasteczka korzenne:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenie piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder przesiej. Dodaj przyprawę korzenną, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i miód.

    Mąka pszenna w misie z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Obok w misie zimne masło, żółtka i miód.
  • Krok 2

    Całość szybko zagnieć, zawiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na minimum 30 minut.

    Zagniecione ciasto korzenne owinięte folią spożywczą.
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm i wycinaj ciastka za pomocą foremki. Układaj je na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia lub blasze wentylowanej do ciasteczek.

    Wycinanie ciasteczek korzennych i układanie jej na blasze.
  • Blacha wentylowana do ciasteczek Wilton

    Blacha wentylowana do pieczenia marki Wilton wykonana została w systemie Recipe Right Air, dzięki któremu ciepło równomiernie rozprowadza się po blaszce. Powłoka adhezyjna sprawia, że pod wypieki nie trzeba wykładać papieru do pieczenia, a to wszystko bez przywierania. Z blachą wentylowaną Wilton pieczenie ciasteczek jest bajecznie proste!

  • Krok 4

    Każde ciastko posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp posiekanymi orzechami pinii. 

    Ciastka korzenne posmarowane białkiem i posypane orzechami.
  • Krok 5

    Piecz przez około 8-10 minut. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasteczka korzenne.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/ciasteczka-korzenne-orzechami-pinii

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej