1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciasteczka korzenne z orzechami pinii

Ciasteczka korzenne z orzechami pinii

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasteczka korzenne z orzechami pinii, to idealny przepis dla wszystkich łasuchów! Dzięki użytej przeze mnie przyprawie korzennej, pachną zbliżającymi się świętami. Są chrupiące, ale jednocześnie rozpływają się w ustach.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczka:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenie piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder przesiej. Dodaj przyprawę korzenną, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i miód.

  • Krok 3

    Całość szybko zagnieć, zawiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na minimum 30 minut.

  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm i wycinaj ciastka za pomocą foremki. Układaj je na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia.

  • Krok 5

    Każde ciastko posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi orzechami pinii. Piecz przez około 8-10 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej