Ciasteczka

Ciasteczka korzenne z orzechami pinii

Ciasteczka korzenne z orzechami pinii

  • 01:00
  • 50
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
50
Łatwy

Ciasteczka korzenne z orzechami pinii, to idealny przepis dla wszystkich łasuchów! Dzięki użytej przeze mnie przyprawie korzennej, pachną zbliżającymi się świętami. Są chrupiące, ale jednocześnie rozpływają się w ustach.

Składniki

Ciasteczka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki płynnego miodu
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 50 g orzechów pinii
Wskazówki

Ciasteczka:

Krok 1

Blachę z wyposażenie piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Krok 2

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder przesiej. Dodaj przyprawę korzenną, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i miód.

Krok 3

Całość szybko zagnieć, zawiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm i wycinaj ciastka za pomocą foremki. Układaj je na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia.

Krok 5

Każde ciastko posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi orzechami pinii. Piecz przez około 8-10 minut.

Składniki
Ciasteczka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki płynnego miodu
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 50 g orzechów pinii
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka