Desery

Jabłka w czarnym karmelu

Jabłka w czarnym karmelu na halloween z nietoperzami.

Jabłka w czarnym karmelu

  • 01:00
  • 5
  • Trudny
Zaktualizowano:
01:00
5
Trudny

Jabłka w karmelu to łatwy i szybki w przygotowaniu deser, wywodzący się z tradycji anglosaskiej. W wersji z dodatkiem czarnego kakao staną się wyjątkową ozdobą stołu podczas halloweenowej imprezy! 👻 🍎

Składniki

Składniki:
  • 5 jabłek
  • 5 gałązek
  • 250 g drobnego cukru
  • 50 ml wody
  • 10 g Czarne kakao Dr. Oetkera
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
Wskazówki

Sposób przygotowania:

Krok 1

Jabłka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Gałązki ostrugaj na końcach.

Jabłka i gałązki.
Krok 2

Cukier i wodę dodaj do garnka. 

Cukier w garnku i woda w miseczce.
Krok 3

Podgrzewaj cukier z wodą na średnim ogniu do momentu otrzymania karmelowo-brązowej barwy. Podczas przygotowywania karmelu, pamiętaj aby go nie mieszać. Możesz jedynie delikatnie potrząsać garnkiem.

Karmel w garnku.
Krok 4

Do karmelu dodaj czarne kakao wymieszane z masłem i podgrzewaj na najmniejszym ogniu.

Czarne kakao w miseczce i rozpuszczone masło.
Krok 5

Ściągnij karmel z palnika i dodaj śmietankę. Wymieszaj łyżką.

Czarny karmel w garnku.
Krok 6

Jabłka szybko zanurzaj w czarnym karmelu i odstawiaj na papier do pieczenia. Pozostaw do wystudzenia.

Jabłka w czarnym karmelu.
Składniki
Składniki:
  • 5 jabłek
  • 5 gałązek
  • 250 g drobnego cukru
  • 50 ml wody
  • 10 g Czarne kakao Dr. Oetkera
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery