1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Jabłka w czarnym karmelu

Jabłka w czarnym karmelu

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jabłka w karmelu to łatwy i szybki w przygotowaniu deser, wywodzący się z tradycji anglosaskiej. W wersji z dodatkiem czarnego kakao staną się wyjątkową ozdobą stołu podczas halloweenowej imprezy! 👻 🍎


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Jabłka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Gałązki ostrugaj na końcach.

    Jabłka i gałązki.
  • Krok 2

    Cukier i wodę dodaj do garnka. 

    Cukier w garnku i woda w miseczce.
  • Krok 3

    Podgrzewaj cukier z wodą na średnim ogniu do momentu otrzymania karmelowo-brązowej barwy. Podczas przygotowywania karmelu, pamiętaj aby go nie mieszać. Możesz jedynie delikatnie potrząsać garnkiem.

    Karmel w garnku.
  • Krok 4

    Do karmelu dodaj czarne kakao wymieszane z masłem i podgrzewaj na najmniejszym ogniu.

    Czarne kakao w miseczce i rozpuszczone masło.
  • Krok 5

    Ściągnij karmel z palnika i dodaj śmietankę. Wymieszaj łyżką.

    Czarny karmel w garnku.
  • Krok 6

    Jabłka szybko zanurzaj w czarnym karmelu i odstawiaj na papier do pieczenia. Pozostaw do wystudzenia.

    Jabłka w czarnym karmelu.

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej