Kulki kokosowe bez glutenu
Kulki kokosowe bez glutenu przygotowałam z myślą o wszystkich, którzy uwielbiają ten znany deser! Masa z nerkowców, w środku cały migdał, a to wszystko otoczone wiórkami kokosa – Pycha!
Deser jest bezglutenowy i zdrowy – przepis składa się z samych orzechów, wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej, niewielkiej ilości oleju kokosowego, a cukier zastąpiłam miodem.
Kuleczki świetnie sprawdzą się jako sycąca, słodka przekąska do pracy lub szkoły, albo po prostu słodki deser do herbaty!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kulek kokosowych (bez glutenu):
-
Krok 1
Orzechy nerkowca rozdrobnij w malakserze. Połącz razem nerkowce, śmietankę kokosową, miód, ekstrakt migdałowy, olej kokosowy i wiórki kokosowe. Masę włóż do lodówki na minimum 30 minut.
-
Krok 2
Nabieraj po łyżeczce schłodzonej masy. W środku umieść po jednym migdale i zrób kulkę
-
Krok 3
Obtocz je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem umieść kulki w lodówce na godzinę.
Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się od reszty mleka
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/kulki-raffaello-bez-glutenu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze