1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Kulki kokosowe bez glutenu

Kulki kokosowe bez glutenu

kulki kokosowe bez glutenu w miseczce
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kulki kokosowe bez glutenu przygotowałam z myślą o wszystkich, którzy uwielbiają ten znany deser! Masa z nerkowców, w środku cały migdał, a to wszystko otoczone wiórkami kokosa – Pycha!
Deser jest bezglutenowy i zdrowy – przepis składa się z samych orzechów, wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej, niewielkiej ilości oleju kokosowego, a cukier zastąpiłam miodem. 
Kuleczki świetnie sprawdzą się jako sycąca, słodka przekąska do pracy lub szkoły, albo po prostu słodki deser do herbaty!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Orzechy nerkowca rozdrobnij w malakserze. Połącz razem nerkowce, śmietankę kokosową, miód, ekstrakt migdałowy, olej kokosowy i wiórki kokosowe. Masę włóż do lodówki na minimum 30 minut.

    Orzechy nerkowca, śmietanka kokosowa, miód, ekstrakt migdałowy, olej kokosowy i wiórki kokosowe w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Nabieraj po łyżeczce schłodzonej masy. W środku umieść po jednym migdale i zrób kulkę

    Migdały, wiórki kokosowe i masa z orzechów nerkowaca w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Obtocz je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem umieść kulki w lodówce na godzinę.

    Kulki z migdałem obtoczone wiórkami na papierze do pieczenia

Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się od reszty mleka


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej