Blok czekoladowy z bakaliami (biały i ciemny)
Niektórzy z Was zapewne pamiętają opowieści dziadków i rodziców o tajemniczym bloku czekoladowym🍫, który dawniej zastępował trudno dostępne słodycze. A gdyby tak odświeżyć przepis na ten kultowy deser i tchnąć w niego odrobinę nowoczesności?
Blok czekoladowy z bakaliami w dwóch wersjach - jasnej, na bazie mleka proszku, z dodatkiem pistacji i liofilizowanych malin, oraz ciemny - z dodatkiem kakao i suszonych owoców. Po schłodzeniu blok można pokroić w zgrabne, czekoladowe batoniki. Idealna propozycja na podwieczorek lub jako prosta przekąska, kiedy dopadnie Was słodki głód😋
Do jasnego bloku czekoladowego warto dodać pastę z wanilią Bourbon z Madagaskaru - jej intensywny, esencjonalny, waniliowy smak idealnie komponuje się z dodatkiem malin i pistacji.
Ciemny blok warto przygotować mieszając dwa rodzaje kakao - klasyczne Ciemne Kakao od Dr. Oetkera i Czarne Kakao, które w naturalny sposób nada piękną barwę i charakterystyczny, oryginalny smak😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biały blok czekoladowy z pistacjami:
-
Krok 1
Masło, cukier, wodę i pastę z wanilią dodaj do garnka i rozpuść.
-
Krok 2
Mleko w proszku przesyp do misy miksera i delikatnie wkręć podgrzaną masę
-
Krok 3
Dodaj posiekane pistacje Bakal i liofilizowane maliny. Kilka malin i pistacji ułóż na dnie keksówki. Żeby blok był równy najlepiej wyłożyć formę folią rantową, ale możesz to zrobić też za pomocą foli spożywczej.
-
Może się przydać
Folia rantowa marki FunCakes jest idealna do pracy z czekoladą i przygotowania deserów na zimno. Z jej pomocą wykonasz równe, estetyczne słodkości o idealnie gładkich bokach.
-
Krok 4
Masę przełóż do keksówki. Delikatnie wyrównaj i odstaw do lodówki.
Ciemny blok czekoladowy z suszonymi owocami:
-
Krok 5
Masło, cukier, wodę, cukier ze skórką pomarańczową i kakao dodaj do garnka i rozpuść.
-
Krok 6
Mleko w proszku przesyp do misy miksera i delikatnie wkręć podgrzaną masę
-
Krok 7
Dodaj posiekane pistacje i liofilizowane maliny. Kilka malin i pistacji ułóż na dnie keksówki. Żeby blok był równy najlepiej wyłożyć formę folią rantową, ale możesz to zrobić też za pomocą foli spożywczej. Masę przełóż do keksówki. Delikatnie wyrównaj i odstaw do lodówki.
-
Krok 8
Schłodzone bloki wyciągnij z formy i pokrój na porcje.
Pamiętaj, że do bloku możesz dodać dowolne suszone owoce czy bakalie. Skomponuj własne ulubione smaki 😋
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/blok-czekoladowy-z-bakaliami-bialy-i-ciemny |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze