1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Kluski leniwe z cynamonem

Kluski leniwe z cynamonem

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Któż z nas nie kocha tradycyjnej polskiej kuchni! Do jednych z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych w przygotowaniu dań, należą kluski leniwe, zwane przez niektórych także pierogami. 🥟

Ich bazą jest dobrej jakości twaróg, w mojej wersji wzbogacony aromatem prawdziwej wanilii. Danie najlepiej smakuje posypane obficie cukrem z cynamonem, przywodząc na myśl wakacje spędzane u babci! 👵🏻❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krok 1

  • Krok 1

    Twaróg przełoż do malaksera.

    na szarym blacie w malakserze  Bosch twaróg
  • Krok 2

    Rozdrobnij twaróg. Miksuj go przez moment. Możesz zrobić to ręcznie, przy pomocy widelca.

    na blacie malakser bosch z zmiksowany twarogiem
  • Krok 3

    Dodaj pozostale składniki i ponownie krótko zmiksuj do połączenia się składników.

    na blacie składniki na kluski leniwe
  • Krok 4

    Ciasto porcjami przekłądaj na blat oprószony mąką.

    na blacie oproszonym mąką ciasto na kluski pierogi leniwe
  • Krok 5

    Utocz ręcznie wałeczek.

    na blacie utoczony wałek z ciasta na kluski leniwe
  • Krok 6

    Wałęczek pokrój na kawałki.

    na blacie pokrojony wałek z kluskami leniwymi
  • Krok 7

    Cukier wymieszaj z cynamonem.

    na blacie w miseczce cukier z cynamonem dr. Oetkera
  • Krok 8

    Kluski gotuj w osolonej wrzącej wodzie

    na talerzu leniwe kluski pierogi, miseczka z cynamonem i garnek

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej