1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Panna cotta z malinami

Panna cotta z malinami

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Królowa deserów na zimno - aksamitna, mocno śmietankowa i z dodatkiem wanilii, czyli panna cotta we własnej osobie 🍮 Klasyczny, włoski deser, który możesz podawać z najróżniejszymi owocami i dodatkami 🍓🥭🍒🥥

Kwaskowate maliny świetnie komponują się ze słodką, śmietankową masą. Idealna panna cotta po schłodzeniu i wyjęciu z foremki powinna być gładka i trzymać kształt. Poznaj sprawdzony przepis na ten wyjątkowy deser i zaskocz swoich bliskich 🥰

Dodatek ekstraktu z wanilii z Madagaskaru Dr. Oetkera idealnie komponuje się ze śmietankową bazą, a dzięki płynnej konsystencji łatwo łączy się z pozostałymi składnikami 😊

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Panna cotta:

  • Krok 1

    Naczynia do panna cotty schłodź w lodówce. Dzięki temu deser szybciej będzie tężał.

    naczynia do panna cotty schłodzone w lodówce
  • Krok 2

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.

    żelatyna Dr. Oetkera do deserów
  • Krok 3

    Śmietankę podgrzej razem z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii, aż będzie gorąca.

    śmietanka zagotowana z mlekiem i ekstraktem naturalnym Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Zdejmij z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj delikatnie do jej rozpuszczenia.

    Odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

    żelatyna , gorąca śmietanka
  • Krok 5

    Panna cottę rozlej równomiernie do naczynek i odstaw do lodówki do stężenia.

    panna cotta w szklanych naczyniach
  • Może się przydać

    Plastikowe foremki idealne do deserów na zimno! Posiadają dwie pokrywki: większa zamyka szczelnie foremki, aby wszystko było świeże. Mniejsza pokrywka pomaga wyjąć zawartość - podczas otwierania powstaje próżnia i z łatwością wyjmiesz deser z formy!

Galaretka z malin:

  • Krok 6

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

    żelatyna do galaretki z malin
  • Krok 7

    Maliny zagotuj razem z cukrem do momentu, aż się rozpadną.

    maliny zagotowane z cukrem
  • Krok 8

    Gorące maliny przetrzyj przez sitko. 

    Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj delikatnie do jej rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

    puree z malin, napęczniała żelatyna
  • Krok 9

    Przestudzoną galaretkę z malin wylej na panna cottę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

    Przed podaniem udekoruj malinami.

    wylewanie galaretki z malin na panna cottę
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/panna-cotta-z-malinami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej