1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Crème Brûlée

Crème Brûlée

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Crème Brûlée, to idealna propozycja na noc sylwestrową. Okres świąteczno-noworoczny to doskonała okazja na przygotowanie tego waniliowego deseru z aksamitną konsystencją i chrupkim, skarmelizowanym cukrem. Crème Brûlée jest lekki, kremowy i delikatny. Co istotne - deser można przygotować wcześniej i dopiero bezpośrednio przed podaniem opalić z wierzchu palnikiem lub grillem w piekarniku.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Crème Brûlée:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 110°C. Laskę wanilii przetnij ostrym nożem wzdłuż i łyżeczką wydrąż ziarenka.

  • Krok 2

    Śmietankę z cukrem, laską wanilii i wydrążonymi ziarenkami zagotuj. Odstaw do przestudzenia. Przestudzoną śmietankę przelej przez sito, żeby usunąć laskę wanilii.

  • Krok 3

    Żółtka wymieszaj rózgą. Cienkim strumieniem dolewaj do nich śmietankę, ciągle delikatnie mieszając. Ważne jest, aby nie napowietrzyć masy. Powinna być gładka, bez pęcherzyków powietrza.

  • Krok 4

    Odstaw wymieszaną masę na kilka godzin, żeby uwolnił się aromat wanilii. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz pominąć ten etap - deser się uda, ale będzie mniej aromatyczny.

  • Krok 5

    Napełniłam kremem 6 foremek do zapiekania. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu masa powinna być ścięta. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremki, aż do przestudzenia.

  • Krok 6

    Wystudzony deser wstaw na kilka godzin do schłodzenia w lodówce. Najlepiej deser zostawić w lodówce na noc, a nawet na kolejny dzień.

  • Krok 7

    Po schłodzeniu w lodówce każdą foremkę z kremem osusz papierowym ręcznikiem. Równo posyp wierzch każdego kremu łyżeczką brązowego cukru i opal go palnikiem cukierniczym. Jeżeli nie masz palnika, możesz skarmelizować cukier pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku - przez kilkanaście sekund - tak, by nie podgrzać deseru.

  • Krok 8

    Po skarmelizowaniu cukru, deser jest gotowy do serwowania.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej