1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Lane chrusty

Lane chrusty

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szybka propozycja na Tłusty Czwartek. Lane chrusty to zupełnie coś innego niż tradycyjne chrusty, zarówno w przygotowaniu jak i w smaku. Jeżeli nie macie czasu albo po prostu siły na zmierzenie się z ciastem na klasyczne chrusty, polecam tę uproszczoną i znacznie szybszą wersję :)  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Żółtka utrzyj z łyżką cukru pudru i cukrem wanilinowym.

  • Krok 2

    Cały czas ucierając, dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj alkohol (masa będzie bardzo gęsta).

     

     

  • Krok 3

    Następnie ubiłj pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Całość zmiksuj na najniższych obrotach na jednolitą, nieco ciągnącą się konsystencję.

  • Krok 4

    Rozgrzej olej w garnku o średnicy około 18 cm. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij bardzo mały koniec (ciasto będzie rosło podczas smażenia) i wyciskaj zawijasy na gorący olej.

  • Krok 5

    Obsmażaj z obu stron, aż chrusty się zrumienią. Po wyjęciu układałaj na arkuszach ręcznika papierowego.Chrusty po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej