1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Lane chrusty

Lane chrusty

lane chrusty z cukrem pudrem
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szybka propozycja na Tłusty Czwartek. Lane chrusty to zupełnie coś innego niż tradycyjne chrusty, zarówno w przygotowaniu jak i w smaku. Jeżeli nie macie czasu albo po prostu siły na zmierzenie się z ciastem na klasyczne chrusty, polecam tę uproszczoną i znacznie szybszą wersję :)  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Żółtka utrzyj z łyżką cukru pudru i cukrem wanilinowym.

  • Krok 2

    Cały czas ucierając, dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj alkohol (masa będzie bardzo gęsta).

     

     

  • Krok 3

    Następnie ubiłj pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Całość zmiksuj na najniższych obrotach na jednolitą, nieco ciągnącą się konsystencję.

  • Krok 4

    Rozgrzej olej w garnku o średnicy około 18 cm. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij bardzo mały koniec (ciasto będzie rosło podczas smażenia) i wyciskaj zawijasy na gorący olej.

  • Krok 5

    Obsmażaj z obu stron, aż chrusty się zrumienią. Po wyjęciu układałaj na arkuszach ręcznika papierowego.Chrusty po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Lane chrusty nabierają chrupkości dopiero, gdy będą już zupełnie wystudzone.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej