Lżejsze/zdrowsze

Czekoladowe trufle z chili

Czekoladowe trufle z chili obtoczone wiórkami kokosowymi, pistacjami i liofilizowanymi owocami.

Czekoladowe trufle z chili

  • 03:25
  • 20
  • Łatwy
03:25
20
Łatwy

Czekoladowe trufle z chili to pyszna i zdrowa przekąska dla każdego. Pikantna nutka chili zachwyci najbardziej wyrafinowane podniebienia. Można je przygotować na kilka sposobów - obtaczając je w wiórkach kokosowych, pistacjach czy liofilizowanych owocach. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia... Zatem do dzieła!

Składniki

Trufle:
  • 150 g daktyli
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 3 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetker
  • 2 łyżeczki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • szczypta soli
Do obtoczenia:
  • pokruszone pistacje
  • wiórki kokosowe
  • liofilizowane truskawki
Wskazówki

Trufle:

Krok 1

Jeśli używasz suszonych daktyli, zalej je wrzątkiem i odstaw na około 20 minut aż zmiękną. Odcedź.

Krok 2

W blenderze lub rozdrabniaczu zblenduj daktyle z ekstraktem waniliowym na gładką masę. Przełóż do miski i odstaw.

Krok 3

Do blendera włóż orzechy i płatki owsiane, zmiel drobno. Dodaj daktylową pulpę, kakao, chili i sól. Zblenduj wszystko razem. Powinieneś uzyskać plastyczną masę. Jej konsystencja zależy od rodzaju użytych daktyli. Jeśli jest bardzo sucha, dodaj odrobinę wody, jeśli za bardzo się lepi - więcej płatków owsianych. 

Obtaczanie trufli:

Krok 4

Gotowe kulki obtaczaj w przygotowanych dodatkach. Dla ułatwienia możesz zwilżyć je przed obtoczeniem odrobiną wody. Przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. W lodówce możesz przechowywać trufle do 7 dni.

Składniki
Trufle:
  • 150 g daktyli
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 3 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetker
  • 2 łyżeczki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • szczypta soli
Do obtoczenia:
  • pokruszone pistacje
  • wiórki kokosowe
  • liofilizowane truskawki
Lżejsze/zdrowsze ->

Przepisy z kategorii Lżejsze/zdrowsze