1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Czekoladowe trufle z chili

Czekoladowe trufle z chili

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czekoladowe trufle z chili to pyszna i zdrowa przekąska dla każdego. Pikantna nutka chili zachwyci najbardziej wyrafinowane podniebienia. Można je przygotować na kilka sposobów - obtaczając je w wiórkach kokosowych, pistacjach czy liofilizowanych owocach. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia... Zatem do dzieła!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Trufle:

  • Krok 1

    Jeśli używasz suszonych daktyli, zalej je wrzątkiem i odstaw na około 20 minut aż zmiękną. Odcedź.

  • Krok 2

    W blenderze lub rozdrabniaczu zblenduj daktyle z ekstraktem waniliowym na gładką masę. Przełóż do miski i odstaw.

  • Krok 3

    Do blendera włóż orzechy i płatki owsiane, zmiel drobno. Dodaj daktylową pulpę, kakao, chili i sól. Zblenduj wszystko razem. Powinieneś uzyskać plastyczną masę. Jej konsystencja zależy od rodzaju użytych daktyli. Jeśli jest bardzo sucha, dodaj odrobinę wody, jeśli za bardzo się lepi - więcej płatków owsianych. 

Obtaczanie trufli:

  • Krok 4

    Gotowe kulki obtaczaj w przygotowanych dodatkach. Dla ułatwienia możesz zwilżyć je przed obtoczeniem odrobiną wody. Przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. W lodówce możesz przechowywać trufle do 7 dni.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej