Desery

Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy z wypływającą czekoladą i malinami.

Fondant czekoladowy

  • 00:25
  • 6
  • Średni
Zaktualizowano:
00:25
6
Średni

Fondant czekoladowy to propozycja deseru, który robi wrażenie. Przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi pyszny! Czekoladowe ciasto oraz płynny środek sprawiają, że moi goście za każdym razem są zachwyceni. Do dekoracji polecam dodać malinę i gotowe 😊 Pamiętajcie, że deser należy podawać ciepły, inaczej nie będzie efektu wypływającej czekolady. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki

Fondant:
  • 100 g czekolady 70% lub 80%
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 60 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • masło
  • kakao do oprószenia foremek
Wskazówki

Fondant:

Krok 1

6 foremek wysmaruj masłem, a następnie dokładnie oprósz kakao. Piekarnik nagrzej do 200°C.

Oprószone kakao foremki silikonowe.
Krok 2

Czekoladę z masłem rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Rozpuszczone masło z czekoladą w miseczce.
Krok 3

Wymieszaj cukier puder z jajkami i ekstraktem waniliowym.

Ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera i cukier puder oraz jajka w miseczkach.
Krok 4

Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę.

Rozpuszczona czekolada z masłem oraz masa jajeczna w miskach.
Krok 5

Dokładnie wymieszaj.

Wymieszana masa jajeczna z rozpuszczoną czekoladą w misce.
Krok 6

Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.

Mąką i masa czekoladowa w miseczkach.
Krok 7

Przełóż masę czekoladową do foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 9 minut. Upieczone fondanty wyjmij z piekarnika. Odstaw na 2 minuty, a następnie wyłóż na talerzyk.

6 foremek oprószonych kakao i napełnionych masą czekoladową.

Pamiętaj, że fondanty są najlepsze bezpośrednio po upieczeniu. 

Składniki
Fondant:
  • 100 g czekolady 70% lub 80%
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 60 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • masło
  • kakao do oprószenia foremek
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
04:00
5
Łatwy
Granita malinowa