1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.75/5 4 oceny

Fondant czekoladowy to propozycja deseru, który robi wrażenie. Przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi pyszny! Czekoladowe ciasto oraz płynny środek sprawiają, że moi goście za każdym razem są zachwyceni. Do dekoracji polecam dodać malinę i gotowe 😊 Pamiętajcie, że deser należy podawać ciepły, inaczej nie będzie efektu wypływającej czekolady. Zapraszam do wypróbowania!

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Fondant:

  • Krok 1

    6 foremek wysmaruj masłem, a następnie dokładnie oprósz kakao. Piekarnik nagrzej do 205°C.

    Oprószone kakao foremki silikonowe.
  • Krok 2

    Czekoladę z masłem rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

    Rozpuszczone masło z czekoladą w miseczce.
  • Krok 3

    Wymieszaj cukier puder z jajkami i ekstraktem waniliowym.

    Ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera i cukier puder oraz jajka w miseczkach.
  • Krok 4

    Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę.

    Rozpuszczona czekolada z masłem oraz masa jajeczna w miskach.
  • Krok 5

    Dokładnie wymieszaj.

    Wymieszana masa jajeczna z rozpuszczoną czekoladą w misce.
  • Krok 6

    Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.

    Mąką i masa czekoladowa w miseczkach.
  • Krok 7

    Przełóż masę czekoladową do foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut. Upieczone fondanty wyjmij z piekarnika. Odstaw na 2 minuty, a następnie wyłóż na talerzyk.

    6 foremek oprószonych kakao i napełnionych masą czekoladową.

Pamiętaj, że fondanty są najlepsze bezpośrednio po upieczeniu. 


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej