1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Budyń jaglany z wanilią

Budyń jaglany z wanilią

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Budyń jaglany z wanilią, to idealna alternatywa posiłku na słodko. Taki budyń jest pożywny i bogaty w węglowodany, które dodadzą Wam mnóstwo energii! Wykonanie jest banalnie proste - wystarczy przygotować kaszę, ugotować na mleku i zmiksować ją z bananem, aby uzyskać kremową konsystencję. <3 Budyń kojarzy mi się z letnimi, słonecznymi dniami... Wtedy, na drugie śniadanie, często przygotowuję ulubiony budyń jaglany z dodatkiem letnich owoców! Jest po prostu idealny! Koniecznie wypróbujcie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Kaszę przesyp na sito. Dokładnie przepłucz dużym strumieniem gorącej wody, po czym sparz wrzątkiem. Kaszę przełóż do garnka, dolej 500 ml mleka i zagotuj. Przemieszaj dokładnie i zmniejsz całkowicie moc palnika na najmniejszy poziom. Podgrzewaj do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko, przez około pół godziny. Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do wysokiego naczynia, zalej pozostałą ilością mleka. Dodaj cukier z wanilią oraz banana. Możesz dosłodzić ewentualnie łyżką cukru.

    kasza jaglana, mleko i banany
  • Krok 2

    Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Dość długo, przez kilka minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej minimalną ilość mleka, do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowy budyń przełóż do miseczek i podaj ze świeżymi truskawkami. Z proporcji wychodzą 4 porcje.

    budyń jaglany

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej