Lody

Lody z awokado

Zielone lody z awokado w wafelkach, włożone do blaszanego kubełka.

Lody z awokado

  • 06:00
  • 8
  • Łatwy
Zaktualizowano:
06:00
8
Łatwy

Lody z awokado – bez glutenu i laktozy. Pyszne, aksamitne, o przyjemnym smaku awokado i kokosa. Idealnego smaku dopełnia dodatek orzeźwiającego soku z cytryny. Lody z awokado, jak i samo awokado, są dość wrażliwe – mogą zmienić kolor i nieco smak, gdy będą przechowywane zbyt długo. Aby cieszyć się ich dobrym smakiem i ładnym kolorem warto zjeść je w niedługim czasie po przygotowaniu.

 

 

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g, schłodzonego przez 24h)
  • sok z 1 cytryny
  • 100-120 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bez glutenu Dr. Oetkera
Wskazówki

Lody:

Krok 1

Awokado obierz i pokrój. Mleko kokosowe odwróć do góry nogami, otwórz i wylej wodę a powstalą śmietankę kokosową umieść w blenderze kielichowym. Dodaj awokado, cukier, cukier z wanilią i połowę soku z cytryny.

Krok 2

Miksuj na najwyższych obrotach ok 5 min dodając w trakcie resztę soku z cytryny, aż masa stanie się gładka. Gotową masę dobrze schłodź w lodówce, a następnie umieść w maszynce do lodów i mieszaj je ok 20-30min. Przełóż do pojemnika do mrożenia lub do foremek do lodów i włóż patyczki. Wstaw do zamrażarki na 6-8h do zamrożenia.

*Lody z awokado , jak same awokado są dość wrażliwe i mogą zmienić kolor i nieco smak gdy będą przechowywane zbyt długo. Aby cieszyć się ich smakiem i ładnym kolorem warto zjeść je w niedługim czasie po przygotowaniu.

Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g, schłodzonego przez 24h)
  • sok z 1 cytryny
  • 100-120 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bez glutenu Dr. Oetkera
Lody ->

Przepisy z kategorii Lody

Wszystkiego słodkiego
10:00
8
Średni
Lody jagodowe
Wszystkiego słodkiego
10:00
8
Średni
Lody agrestowe